subota, 20. aprila 2024.

Skupština grada ne želi da čuje glas građana

Objavljeno: 2. decembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Udruženje „Lokalni odgovor“ saopštilo je da su sekretar i predsednica Skupštine grada nezakonito odbili zahtev da njihovi predstavnici učestvuju na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta na kojoj se odlučivalo o budžetu za 2023. godinu, ocenjujući da na taj način Skupština šalje poruku da ne želi da čuje glas građana.

U saopštenju se navodi da su se 28. novembra obratili predsednici Skupštine grada Snežani Rakić, pozivajući se na pravo da kao građani prisustvuju zasedanju odbornika na osnovu člana 164. Poslovnika Skupštine Grada Valjeva.

„Hteli smo da ukratko odbornicima predstavimo nalaze istraživanja o realizaciji budžetskog Programa 6. Zaštita životne sredine u Valjevu, kao i da obrazložimo naše predloge date tokom javne rasprave o budžetu. Povodom našeg zahteva u utorak u prepodnevnim časovima je na našu elektronsku adresu stigla poruka sa adrese gospodina Mladena Simovića, sekretara Skupštine u kojoj stoji da je Predsednica Skupštine obavestila da naše „prisustvo nije moguće“ po osnovu člana 88. Poslovnika, te da smo učestvovali u javnoj raspravi i da nam je na pitanja odgovoreno. Naše zaprepašćenje zbog nezakonitog postupanja i neprimerenog odnosa prema građanima  visokih predstavnika Skupštine Grada Valjeva je bilo još veće kada smo zahvaljujući lokalnim medijima saznali da se zasedanje odbornika i odlučivanje o budžetu Grada Valjeva održava istog dana“, navedeno je u saopštenju za javnost.

Oni navode da Poslovnik Skupštine grada, član 164. daje pravo građanima da prisustvuju javnim sednicama Skupštine u broju u kom to ne ometa rad sednice, s obzirom na raspoloživ prostor, o čemu odlučuje Predsednik Skupštine. Član 88. Poslovnika navodi sekretar Skupštine kao razlog za „nemogućnost“ prisustva građana reguliše slanje poziva za učešće u sednici i nema veze sa pravom građana da prisustvuju zasedanju odbornika, niti sa pravom građana da govore pred odbornicima.

„Predsednica Skupštine Grada Valjeva, gospođa Rakić i sekretar Skupštine, gospodin Mladenović su svojim postupanjem nezakonito uskratili pravo građanima da prisustvuju sednici lokalnog parlamenta, najvišeg demokratskog organa koji donosi najvažnije odluke u zajednici. Rakić i Mladenović su nezakonito uzurpirali isključivo ovlašćenje odbornika Skupštine Grada Valjeva da odlučuju da li zainteresovani građani i organizacije mogu govoriti ili ne tokom zasedanja parlamenta. Na taj način je u ime svih odbornika, kao i u ime najvišeg zakonodavnog i kontrolnog demokratskog organa odlučivanja, u ime Skupštine Grada Valjeva poslata poruka da građani nisu dobrodošli u svom domu, da nisu dobrodošli tamo gde se raspravlja i odlučuje o njihovim interesima, tamo gde se odlučuje pre svega o njihovom novcu“, navedeno je u saopštenju za javnost.

„Lokalni odgovor“ očekuje od odbornika Grada Valjeva da preispitaju postupanje i utvrde odgovornost predsednice i sekretara Skupštine zbog nezakonitog uskraćivanja prava građanima na prisustvo sednici Skupštine Grada Valjeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *