subota, 20. jula 2024.

Rehabilitovan Nikola Kalabić

Objavljeno: 26. maja 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Viši sud u Valjevu rehabilitovao je nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića, potvrđeno je danas agenciji Beta u Višem javnom tužilaštvu.
Postupajući sudija Dragan Obradović utvrdio je tokom postupka, koji je pokrenula Kalabićeva unuka Vesna Kalabić da se ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu, donetim od aprila do oktobra 1945, a koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Ništavim se smatra i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946, kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina, kao i pravne posledice tih odluka, pa se „rehabilitovano lice Nikola Kalabić smatra neosuđivanim“.

Postupak pred Višim sudom trajao je pet godina, a prethodio mu je postupak pred Osnovnim sudom u Valjevu, kojim je utvrđeno, uz pomoć relevantnih svedoka iz poratnog vremena, da je Kalabić ubijen u jednoj pećini u klisuri reke Gradac kod Valjeva i da prema tome nije mogao ni da izda svog komandanta Dragoljuba Mihailovića.

Viši tužilac u Valjevu rekao je agenciji Beta da će se svakako žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.
Presuda je u tužilaštvo stigla 27. aprila na 36 kucanih strana.

Beta

3 komentara na “Rehabilitovan Nikola Kalabić

 1. Ima li taj visi tuzilac puno ime, napisite da vidimo koje je fele? Sad i Pukovnika Vojvodu Dragoslava Racica na pocasno mesto zasluzio je vise nego iko! Hvala Visem Sudu na mudroj i pravednoj odluci dosta je bilo kleveta i lazi.

  4

  8
  1. O čemu pričaš čoveče, o kojem Račiću? Moj otac je još uvek živ i pričao mi je kakve je zločine taj čovek činio. Sagradio crkvu da se iskupi kao i Nikolić! Neće im to pomoći, Bog svačiju dušu procenjuje i zla dela a ne koliko je otetih para uloženo u crkvu!

   6

   3
   1. Gledaj i dalje veljka bulajica poltronske filmove takodje ne zaboravi mirka i slavka i boska buvu, this is free country, please yourself.

    3

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *