utorak, 5. marta 2024.

Rekonstruisan objekat na Belom mostu

Objavljeno: 26. januara 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Objekat na Belom mostu, foto: Grad Valjevo
Objekat na Belom mostu, foto: Grad Valjevo

VALJEVO- Objekat na Belom mostu u kome je nekada bila Valjevska banka, a koji je oštećen u požaru sredinom januaru 2021. godine, je konačno rekonstruisan i dat je na korišćenje Narodnom muzeju.

Kako je objavljeno na sajtu grada Valjeva, ovo zdanje na Belom mostu više neće ružiti centar grada, a u njemu će se organizovati izložbe i drugi kulturni sadržaji. Potpunom rekonstrukcijom ovog objekta, umetnici su dobili novi prostor za izlaganje, a Valjevci novi centar kulture dostupan svima.

Unutrašnjost rekonstruisanog objekta, foto: Grad Valjevo

„Ovaj objekat nekadašnje Valjevske banke je bio u vlasništvu Ministarstva finansija 83 %, a grada Valjeva 17 %. Odlukom Vlade Srbije prebačen je u potpuno vlasništvo grada Valjeva, uz obavezu da se koristi za potrebe izložbi i drugih sadržaja u oblasti kulture. Objekat je poveren na korišćenje Narodnom muzeju, a naravno sve ostale ustanove za kulturu će moći da ga koriste za svoje potrebe“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Foto: Grad Valjevo

Novi galerijski prostor poveren je na upravljanje Narodnom muzeju Valjevo, a biće dostupan svim ustanovama kulture u Valjevu.

„Mislim da će višedecenijski san pre svega likovnih umetnika Valjeva biti ostvaren otvaranjem ovog objekta. Narodni muzej trenutno radi na uređenju enterijera. Poručili smo potrebne stvari koje su nam neophodne za otvaranje galerije. Intenzivno radimo na tome, tako da već početkom proleća galerija će biti zvanično otvorena jednom sjajnom izložbom. Ovo je prilika da pored programa svih ustanova kulture u gradu i likovni umetnici iz Valjeva dobiju prostor za prezentaciju svojih radova pred širom publikom, što je jako važno“, rekla je direktorka Narodnog muzeja Jelena Nikolić Lekić.

Ovaj projekat je vredan 21 milion dinara, a novac je obezbeđen iz gradske kase.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *