sreda, 24. aprila 2024.

Valjevska bolnica dobila aparat za najteže pacijente

Objavljeno: 25. januara 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevska bolnica, foto: Patak online
Valjevska bolnica, foto: Patak online

VALJEVO- Zdravstveni centar Valjevo je dobio aparat CRRT. U pitanju je deo savremene medicinske opreme koji je primenu našao kao značajna pomoć kod najtežih bolesnika koji su hospitalizovani u jedinicama intenzivne nege.

Kako je saopšteno, ovaj aparat je u Valjevo stigao zahvaljujući Vladi Srbije, Ministarstvu zdravlja i donatorima iz UAE, Zdravstveni centar Valjevo je dobio aparat, popularno i skraćeno nazvan CRRT.

Vršilac dužnosti direktora ZC Valjevo dr Vladimir Pantelić je naveo da u toj ustanovi jedan ovakav uređaj postoji još od 2021. godine, ali da je ova donacija veoma značajna za rad Službe anestezije sa reanimatologijom.

„Ubrajamo se u red retkih ustanova u Srbiji koje poseduju ovaj uređaj, jer znamo da ovaj aparat poseduju klinički centri. Ovaj aparat znači da mi možemo delovati u najtežim situacijama, kao na primer kada dođe do zastoja u radu bubrega, kod insuficijencije bubrega, kod septičnih stanja kad je došlo do povećanja citokina u organizmu pacijenata, a ima primenu i kod nekih autoimunih bolesti“, rekao je dr Pantelić.

Aparat za najteže pacijente, foto: ZC Valjevo

Dr Zorica Đorđić, načelnica Službe anestezije sa reanimatologijom, je rekla da aparat ovakvih funkcionalnih mogućnosti je aparat koji će pomoći svakom kritično obolelom pacijentu.

„Sada raspolažemo sa dva aparata. Imaćemo veće mogućnosti da tretiramo kritično obolele. Do sada smo imali jako pozitivne rezultate. Celo medicinsko osoblje same službe anestezije, tehničari intenzivne nege kao i lekari su obučeni i svi učestvuju u radu prilikom te kontinuirane zamene bubrežne funkcije. Imamo mogućnost i citratne i heparinske kontinuirane dijalize, tako da možemo da izbegnemo i heparinsku dijalizu i kod taze operisanih pacijenata gde uvek postoji mogućnost i dodatnog krvarenja i komplikacija post operativnog toka. Nadamo se da ćemo pomoći i svim korisnicima usluga, našeg kraja Kolubarskog regiona, a verujem i da će nama ovaj uređaj učiniti posebno zadovoljstvo što ćemo uz njega imati i bolje rezultate“, navela je dr Đorđić.

 

Jedan komentar na “Valjevska bolnica dobila aparat za najteže pacijente

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *