četvrtak, 18. jula 2024.

Rekordan rod kupine

Objavljeno: 25. jula 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Ove godine u valjevskom kraju očekuje se rekordan rod kupine. Prve kupine su već ubrane, a berba u punom jeku očekuje se u narednih sedam dana. Početna otkupna cena kupine je 50 dinara po kilogramu, a proizvođači se nadaju da će ovo voće u narednim danima imati još bolju cenu. Pod kupinom u valjevskom kraju ima oko 1.100 hektara, a najviše kupinjaka ima u selima oko Stava.  Jovan Milinković iz valjevskog Zavoda za poljoprivredu kaže za Patak da se ove godine očekuje rekordan rod u poslednjih 10 godina. Stručnjaci kažu da je ovogodišnji rod kupine kvalitetan, imaju dovoljno vode, tako da proizvođači ne moraju da ih navodnjavaju, što im značajno smanjuje troškove.

Zoran Lukić iz MZ Stave, gde ima najviše kupinjaka, kaže da proizvođači očekuju dobar prinos, a nadaju se i dobroj ceni. On dodaje da je sezona pune berbe kupine “pomerena” za dve nedelje zbog kišovitog vremena. “  Kupina je ‘stidljivo’ ušla u ovaj kraj 90-tih godina i tada je na Stavama otkup organizovan jednom nedeljno. Sada da skoro nema domaćinstva u okolnim selima koje nema kupinjak. Sada se na Stavama u sezoni svako veče otkupljuje po više vagona kupine, a samo prošle sezone iz ovih sela je otkupljeno više od 100 vagona kupine”, kaže Lukić.

U čast ovom voću u nedelju, 27. jula, na Stavama će biti održan Dan kupine. Očekuje se oko 30 izlagača ovog voća. Organizatori su pripremili za posetioce kulturno-umetnički program, a za njih će biti organizovano i Medicinsko selo, tako da će meštani svih okolnih sela besplatno moći da se pregledaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *