nedelja, 26. maja 2024.

Rukovodstvo Krušika: Zahtevi radnika su nerealni

Objavljeno: 15. aprila 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Krušik, foto: Patak online
Krušik, foto: Patak online

VALJEVO- Još jedan jednočasovni štrajk upozorenja u vojnoj fabrici „Krušik“ najavljen je za sredu, 19. april. Kako je navedeno u odluci, jednočasovni štrajk upozorenja biće održan od 10 do 11 časova ispred Upravne zgrade „Krušika“. Sindikati izlaze sa zahtevom za povećanje plata za 25 odsto u neto iznosu.

Nakon najave jednočasovnog štrajka upozorenja, saopštenjem za javnost se oglasilo rukovodstvo „Krušika“ koje navodi da su zahtevi sindikata nerealni.

„Povodom niza netačnih, površnih i tendencioznih informacija plasiranih u medijima, u vezi pregovora rukovodstva Krušika sa Štrajkačkim odborom, a radi objektivnog informisanja svojih zaposlenih i javnosti, menadžment Krušika ima potrebu da saopšti sledeće:

Odluku o stupanju u štrajk upozorenja doneo je Štrajkački odbor dana 28.03.2023. godine uz podršku četiri reprezentativna sindikata. Dana 29.03.2023. godine održan je jednočasovni štrajk upozorenja u vremenu od 10,00 do 11,00 časova.

Istog dana Izvršni i Nadzorni odbor zakazali su sastanak sa Štrajkačkim odborom. Predstavnici reprezentativnih sindikata nisu prisustvovali predmetnom sastanku, jer je na tome insistirao Štrajkački odbor iako je Odluka o štrajku potpisana od strane predstavnika sindikata. Štrajkačkom odboru su predložene varijante isplate jednokratnih naknada za najugroženije grupe radnih mesta u aprilu 2023. godine (5.000 i 2.000 RSD) uz napomenu da se počev od junske zarade koja se isplaćuje u julu definiše varijanta isplate koja bi predstavljala kombinaciju jednokratne naknade, podizanja vrednosti boda i podizanja iznosa toplog obroka. Na sastanku je takođe predloženo da se visina zarade dalje razmatra u kontinuitetu na kraju svakog kvartala uvažavajući trenutne mogućnosti fabrike i ostvarenu realizaciju ugovora.

Štrajkački odbor je posebno naglasio da su oni izabrani predstavnici radnika i da ne donose odluke samostalno, odnosno da im je potrebna saglasnost većine zaposlenih za sve što je definisano na sastanku, bez uplitanja reprezentativnih sindikata. Do danas Štrajkački odbor formiran 28.03.2023.godine nije dostavio nikakav zvaničan stav u pisanoj formi suprotno dogovoru sa sastanka.

Rukovodstvo Krušika je i pored toga pokazalo spremnost i održalo više sastanaka sa predstavnicima radnika i reprezentativnih sindikata u cilju iznalaženja rešenja prihvatljivog za sve strane i u interesu fabrike. Činjenica koja je otežavala pregovore je da su se predstavnici zaposlenih i reprezentativnih sindikata stalno menjali, jer nisu uspevali između sebe da postignu usaglašen stav i upute jasne i precizne zahteve rukovodstvu.

Dana 10.04.2023. godine rukovodstvo je ponovo, na zahtev predstavnika zaposlenih i reprezentativnih sindikata, organizovalo još jedan sastanak na kome je rukovodstvo kompanije predstavilo detaljan plan i dinamiku povećanja osnovnih zarada u precizno određenim vremenskim intervalima do kraja godine.

Po mišljenju rukovodstva data ponuda je vrlo korektna, obezbeđuje očuvanje stabilnosti fabrike i istovremeno podizanje zadovoljstva zaposlenih, što je jedan od ciljeva poslovne politike za 2023. godinu.

Predlog podrazumeva sedam jednokratnih povećanja zarada do kraja godine. Ukupan bruto iznos sedam jednokratnih povećanja je veći od ukupnog iznosa po zahtevu reprezentativnih sindikata. Ključna razlika između predloga rukovodstva i najnovijeg zahteva štrajkačkog odbora je u tome što je rukovodstvo predloženim rešenjem primat dalo finansijskoj podršci socijalno najugroženijim kategorijama, dok predlog reprezentativnih sindikata podrazumeva linearno povećanje zarada svim kategorijama.

Konkretno, predlog rukovodstva je podrazumeva sledeće:

-Donošenje odluke o isplati prve dve stimulacije.

-Isplata naknade u dve tranše (za Vaskršnje i Prvomajske praznike) gde bi stimulaciju dobili svi zaposleni pri čemu bi se najnižim grupama složenosti isplatila zarada uvećana za 5.500 dinara, a najvišim grupama zarada uvećana za 2.500 dinara

-Potpisivanje sporazuma (najkasnije do 01.05.2023. godine) sa reprezentativnim sindikatima postupajući u skladu sa Kolektivnim ugovorom, a kojim bi se precizirali uslovi i rokovi isplata preostalih pet stimulacija.

Naredna četiri povećanja zarada su vezana za ostvarene rezultate u fabrici po sledećem:

-Prvo povećanje (neto-iznos od 6.500 za najniže grupe složenosti do 3.500 dinara za najviše grupe složenosti kada se ostvari realizacija ugovora od 25 miliona EUR);

-Drugo povećanje (neto-iznos od 7.500 za najniže grupe složenosti do 4.500 dinara za najviše grupe složenosti kada se ostvari realizacija ugovora od 50 miliona EUR);

-Treće povećanje (neto-iznos od 8.500 za najniže grupe složenosti do 5.500 dinara za najviše grupe složenosti kada se ostvari realizacija od 75 miliona EUR);

-Četvrto povećanje (neto-iznos od 9.500 za najniže grupe složenosti do 6.500 dinara za najviše grupe složenosti kada se ostvari realizacija od 100 miliona EUR);

Poslednje, sedmo povećanje zarada, po predlogu rukovodstva podrazumeva isplatu „trinaeste plate“ ukoliko se realizuje planirana godišnja proizvodnja, što podrazumeva da se finansiranje povećanja plata vrši iz realnih izvora odnosno iz priliva od proizvedene i isporučene robe.

U prilog ostvarivosti ovako definisanih ciljeva prezentovano je činjenično stanje sa trenutno ugovorenim poslovima. Ohrabruje činjenica da obim ugovorenih poslova u 2022. godini i prvom kvartalu 2023. godine obezbeđuje sigurnu uposlenost fabričkih kapaciteta u 2023. i 2024. godini. Dakle, ključna poruka je da moramo da radimo da bi sačuvali stabilnost fabrike i obezbedili daleko pristojnije zarade.

Sastanak je okončan na poznati način, dogovorom da se predstavnici zaposlenih i sindikata konsultuju sa zaposlenima s obzirom da po njihovim navodima nisu sami nadležni za odlučivanje. Rukovodstvo o stavu zaposlenih po ovom predlogu nije dobilo odgovor.

Umesto odgovora, novoformirani Štrajkački odbor od 13.04.2023.godine objavljuje Odluku o stupanju u štrajk upozorenja sa nerealnim zahtevom. Nažalost, poslednji zahtev novoformiranog Štrajkačkog odbora je linearno povećanje neto-zarade od 25% što podrazumeva dodatna izdvajanja od 6,5 miliona EUR za zarade zaposlenih i potpuno ugrožavanje finansijske stabilnosti fabrike. Dakle, ovim predlogom Štrajkački odbor odbija da prihvati povećanje zarade u zavisnosti od konkretnog radnog doprinosa i grupe složenosti već insistira na fiksnom povećanju zarada koje nisu direktan rezultat realizovanih ugovora.

Evidentna je neprincipijelnost u ponašanju strana u pregovorima gde sindikalni predstavnici na svaki ustupak rukovodstva i pokušaj rešavanja situacije u skladu sa mogućnostima fabrike i u najboljem interesu radnika reaguju podizanjem zahteva, što je krajnje nerazumno i što vodi u pravcu sigurnog urušavanja fabrike. U tabelarnom prikazu se vidi prosečna trenutna neto-zarada i prosečna neto-zarada nakon uvećanja za 25% gde su izdvajanja fabrike enormno velika (6,5 miliona EUR), a najmanje pozitivnih efekata bi osetile socijalno najugroženije kategorije dok bi najveće povećanje dobile grupe složenosti sa najvišim zaradama.

Poslednji zahtev sindikalnih predstavnika preti da poništi sve do sada učinjene napore na zaustavljanju negativnih trendova i stabilizaciji poslovanja Krušika“, navodi se u saopštenju za javnost rukovodstva „Krušika“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *