nedelja, 26. maja 2024.

Saopštenje Stručno-operativnog tima za epidemije

Objavljeno: 17. marta 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Novoformirani Stručno-operativni tim za epidemije (SOT), koji funkcioniše u okviru Štaba za vanredne situacije Grada Valjeva, oglasio se saopštenjem u kojem se navodi niz mera koje su donete u skladu sa proglašenim vanrednim stanjem, a koje su obavezne za građane, pravna lica, preduzetnike, organe državne uprave i lokalne samouprave.

Navedene mere su sledeće:

– Da se ponašaju odgovorno i disciplinovano u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, prouzrokovanom virusom KOVID 19.

– Da poštuju i sprovode sve predložene mere koje se odnose na ličnu higijenu, druženje, okupljanje, izolaciju u kućnim uslovima.

– Da daju tačne i potpune podatke o kretanju i kontaktima sa licima za koja se sumnja da su obolela ili su dokazano obolela od korona virusa u zdravstvenim ustanovama i epidemiološkim istraživanjima.

– Da samo nužno koriste javni prevoz, boravak u javnim uslovima i javnim mestima, da izbegavaju veće javne skupove i druženja.

– Da poštuju sve preporuke u javnom sektoru ( apotekama, prodavnicama ).

– Posebno se obavezuju učesnici u javnom i taksi prevozu da pojačaju mere higijene i dezinfekcije.

Preporučuje se građanima da boravak u kućnim uslovima ili izolaciji provode uz obavezno sprovođenje predložene terapije i preporuka, odmor i praćenje aktuelne situacije.

Građani su dužni da prate svoje zdravstveno stanje i u slučaju pojave simptoma i znakova respiratorne infekcije ( kašalj, sekrecija iz nosa i povišena telesna temperatura ) da se obrate nadležnoj epidemiološkoj službi.

Građani pod zdravstvenim nadzorom i kućnoj izolaciji su dužni da sprovode predložene mere izolacije u kućnim uslovima i obaveštavaju poslodavca o merama nadzora, a Zavod za javno zdravlje o svim promenama o zdravstvenom stanju.

Obavezuju se državni organi, organi jedinica lokalne smuoprave, privrednog društva i druga pravna lica, javne službe i preduzetnici, da sprovode i primenjuju preporučene mere Svetske zdravstvene organizacije, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u cilju sprečavanja, širenja i suzbijanja epidemije virusa KOVID 19. Takođe da održavaju visok nivo sanitarno higijenskih uslova poslovnih prostorija, opreme, uređaja , sprovođenje mera čišćenja, pranja i dezinfekcije. Sve mere se sprovode po uputstvu Instituta i Zavoda za javno zdravlje.

Obavezuju se zdravstvene ustanove, zdravsteveni radnici i saradnici da dosledno sprovode propisane procedure, uputstva po propisanom algoritmu za lečenje pacijenata i u skladu preporuka komisije za bolničke infekcije i planove za vanredne situacije.

U periodu vanredne situacije neophodno je obezbediti:

  1. Zdravstveno ispravnu vodu za piće putem objekata za javno snabdevanje vodom za piće, vode za sanitarno-higijenske potrebe, kao i sanitarne zaštite izvorišta;
  2. Zdravstveno bezbednu hranu, predmete koji dolaze u dodir s hranom, kao i sanitarno-higijenske uslove za njihovu proizvodnju i promet;

3.Sanitarno-tehničke i higijenske uslove u objektima pod sanitarnim nadzorom i drugim objektima u kojima se obavlja društvena, odnosno javna delatnost;

  1. Sprovođenje preventivne dezinfekcije u stambenim objektima, u sredstvima javnog saobraćaja, u objektima pod sanitarnim nadzorom i njihovoj neposrednoj okolini i u drugim objektima u kojima se obavlja društvena, odnosno javna delatnost;
  2. Uklanjanje ljudskih i životinjskih izlučevina, otpadnih voda i drugih otpadnih materija na higijenski način.

Kontakt telefoni za informisanje građana u vezi Korona virusa:

060-608-0123; 060-608-0124; 062-217-833; 062-802-6248; 062-202-713; 062-217-853

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *