subota, 20. jula 2024.

Savet odlučan da Džez festa ipak bude

Objavljeno: 15. maja 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Valjevskog “Džez festa”, koji neprekidano traje 35 godina, ipak će biti, uprkos odluci gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića da ta manifestaciju, zbog navodnog nedostatka novca u gradskom budžetu, ne bude održana ove godine.

S druge strame, Umetnički savet “Džez festa” je na svojoj zvaničnoj FB stranici saopštio da će se ovaj festival ipak održati, na jedan ili na drugi način.

“Kad smo se prihvatili veoma nezahvalnog posla organizovanja jedne kulturne manifestacije u doba potpune kulturne degradacije, kada smo na svoja pleća prihvatili odgovornost spašavanja jednog kulturnog dobra koje smo, smatramo, pozajmilli od svoje dece, a koju su nama, njihovoj deci, ostavili neki vredni i odgovorni ljudi, znali smo da ništa neće biti lako. Znali smo da imamo ogroman zadatak sticanja poverenja i vraćanja vere u muziku, kulturu, ljudskost. Nećemo lamentirati, nećemo se ljutiti i optuživati međusobno da ne razumemo šta je ova manifestacija i nećemo objašnjavati zašto je veća od svih nas i zašto treba da je branimo do poslednjeg atoma snage i razuma. Samo ćemo vam čvrsto obećati – valjevski Džez fest će se na ovaj ili onaj način desti i ove i u još mnogo godina koje dolaze”,  stoji u saopštenju Umetničkog saveta “Džez festa”.

Mnogobrojni Valjevci ali i ljudi iz sveta muzike i umetnosti, inače, pružili su podršku ovakvoj odluci Umetničkog saveta najavljujući da su spremni da pomognu finansijski ili logistički kako bi se festival održao. Među tim mnogobrojnim reakcijama je i poruka poznata direktorke fotografije Bojane Andrić.

“Ovo je vrlo lično, Džez fest i ja smo od 1983. odrastali zajedno i mislim da ne postoji nijedna godina da na njemu nisam bila. Zato se pridružujem i kao muzičarsko dete basiste Dačmena Andrića  i potpisujem: Džez fest će se desiti i niko nije lud da dozvoli da bude drugačije”, poručila je u svojoj objavi na FB stranici festivala Bojana Andrić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *