četvrtak, 29. februara 2024.

Tražnja za smeštajem u selima veća za 30 odsto

Objavljeno: 18. maja 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Od epidemije korona virusa, za razliku od mnogih drugih privrednih grada, “profitirala” su seoska domaćinstva koja se bave ruralnim turizmom, a po svemu sudeći značajan broj gostiju imaće i tokom letnje sezone.

Na osnovu  protekla dva meseca pandemije, turistički radnici ocenjuju da će novonastala kriza manje uticati na ovaj mali segment turizma nego na druge sektore.

“Vanredno stanje popunilo je kapacitete svih objekata koji su radili, a uz to su stigla i dva od tri najveća godišnja praznika koji tradicionalno pune seoska domaćinstva. Većina domaćina je počela sezonu za Vaskrs, a bili su puni i za Prvi maj. Karakteristično za ovaj period je da su rezervacije umesto prosečnih dva i po dana, često bile celonedeljne, a bilo je i rezervacije smeštaja od 30 dana. U odnosu na isti period prošle, ove godine je tražnja za smeštajem u seoskom ambijentu bila veća za 30 procenata”, kaže Vladimir Ivanović, jedan od začetnika udruživanja domaćinstava koja se bave seoskim turizmom na sajtu www.selo.rs.

Dragana Smiljanić Aćimović, vlasnica jedne beogradske turističke agencije koja izdaje porodičnu kuću u Slavkovici kod Ljiga, mišljenja je da će gosti i ove godine u selima boraviti u proseku tri do pet dana.

“Mi imamo prodatih aranžmana, ali čekamo šta će biti sa tim. Ovo nam je uvek bila rezervna varijanta, pa možda je sada vreme da ona dođe na prvo mesto. Nadamo se da će ove godine sezona biti dosta bolja, jer za sva druga turistička putovanja nismo sigurni kako će se odvijati”, kaže ona dodajući da nije realno da zbog novonastale situacije dođe do povećanja cene smeštaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *