ponedeljak, 24. juna 2024.

Sećanje na Milenka Pavlovića

Objavljeno: 2. maja 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U subotu, 4. maja, navršava se 20 godina od pogibije pilota Milenka Pavlovića na nebu iznad Valjeva. Ove godine Valjevo i Osečina zajednički će obeležiti dve decenije od herojske pogibije potpukovnika Pavlovića, komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka. Program u znak sećanja na Milenka Pavlovića će trajati od sutra do 5. maja, a održaće se u Valjevu, Osečini i njegovom rodnom selu Gornje Crniljevo.

Program počenje sutra u 18 časova u Osečini, kada će u holu tamošnje Narodne biblioteke biti otvorena izložba literarno- likovnih radova na temu Milenko Pavlović-pilot. U velikoj sali biblioteke u Osečini u 19 časova prištinsko pozorište izvešće predstavu „Ženidba“.

U subotu, 4. maja, u 12.04 časova u Valjevu, biće održan pomen i položeno cveće na spomenik Milenku Pavloviću, a u 12.45 časova biće organizovano polaganje cveća u Bujačiću, na mestu gde je pao avion Milenka Pavlovića. U 13.30 časova u Centru za kulturu je akademija pod nazivom „Plava linija života“, dok će u 16 časova u hali „Student“ početi bokserski turnir „Pilot Milenko Pavlović“.

Istog dana u Osečini u 17.30 časova biće otvorena ulica Milenka Pavlovića. Njegovo ime poneće jedna od glavnih ulica u toj varošici, sadašnja Bolnička ulica. To će biti druga ulica u Srbiji koja nosi ime Milenka Pavlovića, posle centralne ulice u Batajnici, gde se nalazi aerodrom na kojem je službovao Pavlović. U 18 časova u Osečini počinje svečana akademija u čast Milenka Pavlovića, a nakon toga biće premijerno prikazan film „Povod“, posle čega se očekuje nastup hora Ministarstva odbrane „ Stanislav Binički“.

Trećeg dana program sećanja na nastradalog pilota se održava u njegovom rodnom Gornjem Crniljevu, kada će biti održan memorijalni kros „Milenko Pavlović-pilot“, a nakon toga sledi kulturno-sportski program u znak sećanja na Pavlovića.

Milenkov poslednji let trajao je samo 12 minuta i bio je i poslednji let tokom NATO agresije. Njegov avion pogodile su tri rakete ispaljene sa holandskog F-16 u reonu Tuzle, pa se zapaljena letelica hrabrog pilota srušila u Bujačiću. Nakon pogibije, odlikovan je Ordenom za hrabrost, dok mu je valjevska eparhija dodelila najviše eparhijsko priznanje, Orden Svetog vladike Nikolaja. Međutim, Orden Narodnog heroja, Pavlović nikad nije dobio.

Milenko Pavlović je rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Posle vojne gimnaziju u Mostaru, završio je Vazduhoplovnu akademiju u Zadru, a komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je godinu dana pre NATO agresije. Iza sebe je ostavio suprugu Slavicu, sinove Srđana i Nemanju i majku Radmilu.

 

 

Jedan komentar na “Sećanje na Milenka Pavlovića

  1. Mislim da je konacno doslo vreme da Pukovnik Milenko Pavlovic bude proglasen Narodnim Herojem.“To nije bio let u smrt,jer tvoje junastvo je besmrtno.Valjevo vecno pamtice cuvara svog neba“!!!!!

    2

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *