sreda, 24. jula 2024.

Sela bila puna gostiju

Objavljeno: 25. novembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Seoska domaćinstva koja se bave turizmom najmanje su ove godine pretrpela štete zbog epidemije korona virusa. Broj rezervacija je tokom cele sezone u odnosu na ranije godine premašivao interesovanja gostiju za odmorom na selu.

“Na izmaku smo svakako specifične godine za seoski turizam. Pandemska kriza je gotovo potpuno zatvorilla gradske hotele, ugasila mnoge turističke agencije, a malo koja grana privrede je stradala kao turizam. Seoski turizam kao mali segment turizma je prošao sasvim drugačije, pre svega jer je oduvek orijentisan na domaćeg gosta” – kaže Vladimir Ivanović, direktor Turističke organizacije “Ljig” i jedan od osnivača portala selo.rs.

Prema njegovim rečima, samo nekoliko dana polovinom marta bilo je dileme da li će pandemija izazvana korona virusom biti pretnja ili šansa za seoski turizam, međutim, kako ističe još za vreme vanrednog stanja bilo je jasno da će tražnja premašiti ponudu i tako je bilo sve do oktobra.

“Od marta do kraja septembra većina domaćinstava je bila potpuno popunjena. Svako domaćinstvo je imalo više upita nego smeštaja. Od kraja leta počele su rezervacije za Novu godinu i zimski raspust, ali su te rezervacije prvi put i sa obe strane polurezervacije ili ako bude biće, s obzirom na neizvesna kretanja pandemije. Karakteristično za ovu godinu je bila letošnja pojava, da je kada je već sve bilo puno rezervisao i avgust 2021. godine. Reklo bi se da neće biti zime za seoska domaćinstva”, smatra Ivanović.

Domaćinstva nisu menjala cene, mada se iz nepoznavanja ovog segmenta turizma, u delu medija moglo čuti da je seoski turizam skup ili poskupeo. Cene su bile na istom nivou kao i ranijih godina, ali se u nekim objektima mere sa hotelskim cenama; tamo gde su i usluga i sadržaj na tom nivou, a često i iznad hotelijerskog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *