nedelja, 26. maja 2024.

Selo za primer- u jednom zaseoku 15 mališana

Objavljeno: 22. februara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: arhiva
Foto: arhiva

OSEČINA- Iako je prošlogodišnji popis stanovništva pokazao da je, kada je u pitanju Kolubarski okrug, u protkeloj deceniji najveći pad broja stanovnika zabeležen na području Osečine, a tome je „kumovao“ pad natalitet, jedna slika iz ovog kraja prkosi ovoj statistici.

U zaseoku Konjičko brdo, u mesnoj zajednici Konjic nadomak Pecke, u 14 domaćinstava ima čak 15-toro dece od kojih najmlađe ima godinu dana, a najstarije 14.

“Najbogatiji smo, jer imamo puno dece. Samo u četiri porodice ima po troje dece. Supruga Katarina i ja imamo tri sina desetogodišnjeg Lazara, Jovan ima šest i najmlađi Nemanja pet godina. Poznati smo po tome što je dosta mladih ostalo na selu i većinom su to mladi bračni parovi”, kaže tridesetpetogodišnji Dejan Milanović, koji je odlučio da ostane na porodičnom imanju i živi od poljoprivrede.

Deca idu peške u školu u Peckoj

I njegov dve godine mlađi komšija Marko Marković nije želeo da selo zameni gradom. Uzgaja maline i kupine, prodaje drva, ali i obavlja druge poslove. Ponosni je otac tri ćerke Danke (10), učenice četvrtog razreda, Dunja ima tri godine, a najmlađa Dušica je u decembru napunila godinu dana.

„Po broju dece imamo najbolju rezultat u Osečini, oko nas ne verujem da ima neki zaseok koji ima više dece. Najbliža škola je u Peckoj udaljena tri kilometra. Deca idu pešaka u školu, do nas ne dolazi autobus, a najveći problem je put koji bi trebalo asfaltirati. Kod nas u selo se izgleda najmanje ulagalo. Nemamo ni prodavnice, najbliža je udaljena oko četiri kilometra. Na selu nije loše, samo da imamo veću podršku od nadležnih u opštini i ne bi imali nikakvih problema”, priča Marković.

Za razliku od drugih sela ovaj kraj ima budućnost koja obećava. Već imaju fudbalski tim, rezrvne igrače, a još beba je na putu.

Put je najveći problem

Meštani Konjičkog brda kažu da su najsložniji u okolini u pomaganju jedni drugima i organizovanju radnih moba, kao što je nekada bilo.

“Imamo dobru struju, vodosnabdevanje, ali je put ovde najveći problem za sve stanovnike, i za mlade i za stare. To je putni pravac koji povezuje Pecku i Konjičko brdo. Pre nekoliko godina je nasipan. Sada je u prilično lošem stanju, jer su jake vode u odnele delove puta. Trebalo bi ga asfaltirati. Mada je bilo obećanja iz opštine, pitanje je kada će to biti urađeno”, kaže meštanin Zlatomir Nenadović.

 

D.D.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *