sreda, 17. aprila 2024.

Protekle sedmice vazduh u Valjevu je bio veoma zagađen

Objavljeno: 21. februara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio veoma zagađen. Od početka godine 34 dana je bilo sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju je navedeno da je najviša srednja dnevna koncentracija za suspendovane PM10 čestice iznosila 94,31 µg/m3 i zabeležena je 13. februara. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena je 13. februara u vrednosti 77,60 µg/m3.

U subotu, 18. februara je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 18 časova u vrednosti od 226,60 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a 15. februara u 19 časova vrednost od 154,68 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Vazduh u Valjevu bio je zagađen. Svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje, navedeno je u ovom izveštaju.

Naše pare, njihova stvar

Protekle nedelje zasedala je Skupština grada Valjeva. Odbornici su usvojili Odluku o izmeni Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2023. godinu. Donošenju najvažnijeg akta Grada Valjeva nije prethodila javna rasprava, iako su članovi parlamenta odlučivali o investicijama i zaduživanju.

Prošle godine najavljeno od strane gradonačelnika Lazara Gojkovića, u prvom ovogodišnjem rebalansu mesto nisu našle mere za smanjenje zagađenja vazduha, budući da Plan kvaliteta vazduha još nije usvojen, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *