petak, 24. maja 2024.

Šest godina bez istine o smrti Teodore Jovanović

Objavljeno: 22. oktobra 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Ni šest godina nakon smrti petogodišnje devojčice Teodore Jovanović, koja je preminula u valjevskoj bolnici zbog zavezivanja creva, njen slučaj nije dobio sudski epilog. Teodorin otac Saša Jovanović kaže da je, posle šest godina, taj slučaj, praktično, ponovo na početku, jer je Apelacioni sud je ukinuo presudu valjevskog suda po kojoj je pedijatar dr Vladimir Ranković osuđen na minimalnu kaznu zatvora od godinu dana zbog propusta u lečenje petogodišnje Teodore i zatražio novo veštačenje, koje se ne zakazuje već godinu dana. Novo veštačenje je traženo jer su mišljanja sudskih veštaka Medicinskog fakulteta u Beogradu i komisije Ministarstva zdravlja za spoljnu proveru rada lekara o propustu u radu valjevskog lekara bila oprečna!

U izveštaju sudskih veštaka Medicinskog fakulteta je navedeno da dr Ranković nije prepoznao teško oboljenje, niti primenio odgovarajuću dijagnostiku prema pravilima medicinske nauke, što je dovelo do pogoršanja stanja deteta, dok je Komisija Ministarstva zdravlja bilo suprotno.

“ Sada godinu dana ne zakazuju novo veštačenje i umesto pravde šest godina posle smrti našeg deteta dobijamo novo vređanje dostojanstva i inteligencije. ‘Usklađivanje mišljenja’ koje traži Apelacioni sud je nonsens, tako kažu svi pravnici koje sam konsultovao. Jer, odbor Medicinskog fakulteta su veštaci, dok je komisija Ministarstva zdravlja svedok u ovom postupku. Kako je moguće tražiti usklađivanje mišljenja veštaka koji predstavljaju struku i komisije koja štiti interes države i, na kraju krajeva, optuženog lekara”, pita se Saša Jovanović.

Roditelji male Teodore smatraju da su posle šest godina zaslužili da saznaju istinu o tome da li je njihovo dete umrlo zbog lekarske greške. Teodora Jovanović je umrla 30. septembra 2009. godine u valjevskoj bolnici. Te noći ju je pregledao pedijatar dr Vladimir Ranković zbog bolova u stomaku i vratio je kući, uz reči da je u pitanju „viruščić“, a pri tome nije uradio nikakve analize krvi i urina. Posle nekoliko sati roditelji su devojčicu ponovo doveli u bolnicu, gde je umrla posle nekoliko sati zbog zavezivanja creva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *