četvrtak, 13. juna 2024.

Taksi u Valjevu najjeftiniji u Srbiji

Objavljeno: 22. oktobra 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevo je među retkim gradovima u Srbiji gde možete od centra do bilo kog gradskog naselja stići za 100-150 dinara, a ceo grad se može obići za samo 200 dinara! Taksi prevoz u Valjevu je među najjeftinijim u Srbiji. Start je 35 dinara, a svaki pređeni kilometar 45 dinara, što je znatno manje u odnosu na druge gradove, naročito Beograd.

Na ivici rentabilnosti svaki dan na valjevskim ulicama je oko 400 taksista, koji retko kad mogu po vožnji da zarade više od 150 dinara. Još kad se putnici udruže, vožnja taksijem im ispadne jeftinija od gradskog prevoza. Dragan Gavrilović već 11 godina se bavi taksiranjem u Valjevu i predsednik je Taksi udruženja „Kula“. On za Radio Patak kaže da njegove kolege rade na ivici egzistencije, ali da cene ne dižu jer narod nema para!

„ Taksi nikad nije bio jeftiniji nego sada, a jeftiniji smo i od gradskog prevoza. Ovo najbolje ilustruje primer da recimo vožnja od centra Valjeva do Novog groblja košta 120 dinara, a cena gradskog prevoza je 60 dinara. Ako se više osoba udruži i preveze se u jednom vozilu, dolazimo do proste računice da je duplo jeftinije voziti se taksijem nego gradskim prevozom! Cene taksi prevoza u Valjevu nisu menjane u poslednjih šest godina i taksisti rade na rubu propasti. Mi nemamo izbora, jer ako bi podigli cene, pitanje je koliko građana bi, zbog loše ekonomske situacije, moglo da koristi naše usluge“, kaže Gavrilović.

Taksisti dnevno ne mogu da zarade više od 2000-3000 dinara, uz rad od najmanje 10 sati. Kada se odbiju troškovi goriva, amortizacija vozila i ostali troškovi, malo toga im u džepu ostane.

„ Kad nam dođu ljudi iz drugih gradova ne mogu da veruju koliko je jeftin taksi, dok je bilo situacija da je nekim sugrađanima bilo mnogo i da plate vožnju 100 dinara. U Valjevu građani teško žive i svi smo svesni toga da znači svaki dinar, zbog toga i ne dižemo cenu. U Beogradu je, na primer, start 180 dinara, što je pet puta skuplje u odnosu na Valjevo“, kaže ovaj valjevski taksista.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *