subota, 20. aprila 2024.

Simpozijum hirurga na Divčibarama

Objavljeno: 30. marta 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Najbolji srpski hirurzi okupljaju se 31. marta na Divčibarama na simpozijumu čiji je organizator Hirurška služba valjevske bolnice.

Na skupu kojim se, između ostalog, obeležava vek i po hirurgije u Valjevu, očekuje se oko 400 učesnika, a predavači će biti najugledniji srpski hirurzi, koji će govoriti o novim postupcima u ovoj grani medicine.

– Akademik profesor dr Radoje Čolović će govoriti o prvoj resekciji jetre u Srbiji, dok će akademik dr Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju, govoriti o vaskularnoj hirurgiji. Mislim da u Srbiji ne postoji lekar koji ne zna za ova dva imena. Profesor dr Zoran Milošević, direktor Centra za transplantaciju KC Vojvodina, će predavati o resekcijama pankreasa, a u pitanju je lekar koji je do sada uradio 35 transplantacija jetre. Nabrojao sam samo neka imena, a zaista svi predavači su eminentni stručnjaci u svojim oblastima i nije česta prilika da oni drže predavanja – najavljuje dr Vlada Jovanović, načelnik valjevske hirurgije.

Na listi predavača su i dr Vladimir Đukić, dr Vanja Dugalić i dr Dejan Stojakov, a o iskustvima valjevske bolnice u laparoskopskoj hirurgiji debelog creva govoriće dr Nebojša Stojaković .
– Javnosti je, naime, malo poznato da je Opšta bolnica Valjevo na prvom mestu u Srbiji kada su u pitanju laparoskopske operacije debelog creva. Mi imamo dva tima koji rade laparoskopske operacije debelog creva i rektuma. Do sada imamo preko 150 operacija što je najviše u Srbiji – kaže Jovanović.

Tokom simpozijuma hirurga na Divčibarama, predviđena je i promocija knjige dr Aleksandra Nedoka “Valjevo – srpski ratni hirurški centar i grad-bolnica u epicentru velike epidemije 1914 – 1915“, kao i izložba o 150 godina postojanja bolnice u Valjevu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *