ponedeljak, 22. jula 2024.

Mart mesec borbe protiv karcinoma

Objavljeno: 30. marta 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U kalendaru zdravlja, mesec mart je posvećen borbi protiv karcinoma. Šef onkologije sa palijativnom negom dr Aleksandra Milutinović, subspecijalista onkologije, tim povodom je podsetila na aktivnosti njene službe i napomenula značaj borbe protiv karcinoma svih lokalizacija ne samo u martu već tokom čitave godine.

Statistički pokazatelji nam ukazuju i pored svega što smo preduzeli, da je oboljevanje i dalje u porastu. Trudimo se svim našim snagama da malignitete stavimo pod kontrolu. Pružamo najrazličitije aktivnosti preventivnog oblika, ali i dalje nemamo dobre rezultate. Zašto ej to tako i gde nam je greška ima različitih zaključaka jer se svi nalazimo pred istim problemom. Ima poboljšanja u smislu našeg pozicioniranja kao zemlje gde smo sa nižih pozicija metodologija pristupa lečenju već sada na značajno boljoj poziciji nego prethodnih godina, ali ni to nije dovoljno da budemo u skladu sa zemljama iz okruženja – navela je dr Milutinović.

U kliničkoj praksi je očigledan porast oboljevanja, a zbog čega je to tako ima više uzroka, od posledica bombardovanja gde sada neke stvari dolaze kao manifestacija u smislu nekih novih oblika maligniteta, do toga da svakodnevno udisanjem nečistog vazduha i konzumiranjem hrane koja nije adekvatnog kvaliteta svakako ima dosta mogućnosti za razvoj novih malignih bolesti. Dr Milutinović je poseban akcenat stavila na našu ličnu odgovornost, tj. neodgovornost prema sopstvenom zdravlju, gojaznost koja je izrazito zastupljena u novijim generacijama.

Svim našim preporukama i skrininzima utvrdilo se da je gojaznost jedan od uzroka razvoja maligniteta, naročito kod muške populacije. Abdominalna gojaznost govori u prilog porastu kolorektalnog maligniteta. Mi stalno ponavljamo kako se treba ponašati u zdravstvenom smislu, međutim odgovor samih ljudi je neadekvatan – zaključila je dr Milutinović konstatujući da je rezultat oboljevanje od maligniteta.

Ono što je važno naglasiti  jeste da naši pacijenti ne zaostaju u lečenju za pacijentima klinika tercijarnog tipa.Opšta bolnica Valjevo nalazi se u rangu zaista ustanova tercijarnog tipa i to je zaključak brojnih stručnih sastanaka za unapređenje oblasti onkologije sa palijativnom negom.

Dr Milutinović je nagalasila da citostatika ima dovoljno, a sve što nedostaje u saradnji sa kolegama iz apoteke u slučaju nestašica na nekom nivou što se dešava nevezano od bolnice, već generalno na nivou države, vrlo brzo se premosti problem i pacijenti sve dobiju na vreme.

Pacijent kada dođe sa konzilijarnom odlukom za primenu terapije ne čeka dugo. U nekim sekundarnim i tercijarnim ustanovama se čeka i po mesec dana na terapiju, a naši pacijenti ne čekaju jedan dan. Mi smo spremni da ih prihvatimo istog dana, ali optimalan rok za primenu terapije je par dana i na uključenje se čeka tri do pet dana zbog svežih laboratorijskih nalaza kako bi se uključila prava terapija- rekla je dr Milutinović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *