petak, 12. aprila 2024.

Sindikalci zabrinuti za budućnost „Krušika“

Objavljeno: 29. avgusta 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Pet dana nakon jednočasovnog štrajka upozorenja predstavnici tri sindikata vojne fabrike „Krušik“, gde je prosečna plata 52.000 dinara, su se obratili javnosti, navodeći da su zabrinuti za radna mesta zaposlenih, plate, ali i uposlenost preduzeća. Tokom jednočasovnog protesta sindikalci su od rukovodstva „Krušika“ zatražili maksimalnu uposlenost svih proizvodnih kapaciteta, tačnu informaciju o dugovanjima preduzeća, redovnost isplate zarada, ali i odgovornost svih rukovodilaca za, kako su naveli, katastrofalno stanje u fabrici.

Ipak, ispostavilo se da predstavnici Samostalnog sindikata, UGS „Nezavisnost“ i ASNS u „Krušiku“ ne baratuju sa zvaničnim podacima vezano za uposlenost i dugovanje „Krušika“, a činjenice govore da se plate poslednjih godina isplaćuju „u dan“, dok je nezadovoljstvo među njima nastalo prilikom poslednje isplate akontacije, koja je kasnila nekoliko dana.

„Uposlenost je trenutno minimalna i kreće se od 10 do 20 posto. Radnici vide da je plata počela da kasni i zabrinuti su. Ono što se priča po fabrici jeste da nema novih poslova i da su potrošeni avansi koji su primljeni, kao i da postoje velika dugovanja prema dobavljačima. Zbog toga je 80 odsto zaposlenih učestvovalo u jednočasovnom štrajku upozorenja“, rekao je predsednik „Krušikovog“ Samostalnog sindikata Branko Petrović.

Međutim, Petrović priznaje da podaci o uposlenosti nisu zvanični, već se radi o njihovoj proceni, ali dodaje da je činjenica da nema dovoljno repromaterijala. Kako nezvanično saznajemo, nije tačna ni informacija da je u štrajku upozorenja prošlog petka učestvovalo 80 odsto zaposlenih, već se radi o znatno manjem broju.

„Naše obraćanje javnosti ima cilj da ukažemo na to da situacija u ’Krušiku’ nije dobra, zato upućujemo poziv svim nadležnima iz fabrike, Grada, Ministarstva dbrane i predsedniku države, „u koga jedino imamo poverenja“, da pomognu da se situacija u najvećem valjevskom preduzeću reši“, rekao je Petrović.

Sindikalci ne otkrivaju naredne poteze o tome da li će posle jednočasovne obustave rada stupiti u štrajk, već navode da će nastaviti sa aktivnostima, kako bi inicirali razgovore sa rukovodstvom fabrike i državnim funkcionerima, a sa ciljem da se situacija u vojnoj fabici, koja zapošljava 3.250 radnika, popravi.

4 komentara na “Sindikalci zabrinuti za budućnost „Krušika“

 1. Jesu li zabrinuti za budućnost „Krušika“ ili za sopstvenu budućnost? Zašto sindikalni lideri ne kažu koliko zarađuju, koliko su članova svoje uže i šire familije zaposlili u toj fabrici?

  19

  1
  1. U pravu ste. Ja radim u Krusiku, jos uvek. Sindikalci su ljudi koji iskljucivo gledaju svoje licne interese.

   17

   1
 2. Kasnite sa ovim obraćanjem i najavljenom sindikalnom borbom najmanje 4 godine. Očerupali su privatni prodavci oružjem Krušik, dotukli dobavljači koji su u bliskim vezama i kombinacijama sa najvećom strankom u državi, dok neplansko zapošljavanje, neznanje, nemar, neorganizacija uništvaju dodatno holding svakodnevno. Uz sve to zaklinjete se i pomoć tražite od čoveka koji je postavio partijskog šarlatana za generalnog direktora, koji je sve to gore pomenuto, u blizu 5 godina svog mandata, omogućio i koji i dalje svojom „nevidljivom rukom“ upravlja Krušikom i štite interese povlašćenih trgovaca i dobavljača…

  13

  1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *