utorak, 21. maja 2024.

Za bolji život žena u Kolubarskom okrugu

Objavljeno: 29. avgusta 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Predsednik opštine Mionica Boban Janković je potpisao Memoranduma o saradnji između opštine Mionica i Ženskog udruženja Kolubarskog okruga koji se tiče realizacije projekta “Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi”. Projekat, koji će trajati godinu dana, od avgusta ove do avgusta iduće godine, doprineće razvoju poljoprivrede na teritoriji opštine Mionica, a posebno ekonomskom jačanju žena vlasnica poljoprivrednih gazdinstava.

“Ovo je prava prilika da se naše poljoprivrednice osamostale na tržištu, da sertifikuju svoju proizvodnju, brendiraju proizvode i marketinški se bolje profilišu na tržištu. Samim tim one će poboljšati svoj položaj ne samo u svojoj porodici već i u društvu u celini, jer će postati ekonomski pokretači razvoja sela”,  rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Prema Jankovićevim rečima, projektom će biti obuhvaćeno oko 20 žena koje se bave poljoprivredom na teritoriji mioničke opštine. Sve one će dobiti savetodavnu i logističku podršku i zastupanje svojih interese u poljoprivredi. Za njih će biti organizovane besplatne obuke za izradu projekata, pisanje biznis plana, strateško planiranje, zatim studijska putovanja i brojne druge aktivnosti.

Boban Janković

Projekat “Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi” će se na teritoriji Kolubarskog okruga, pored opštine Mionica, realizovati i u Valjevu, Lajkovcu, Ljigu, Osečini i Ubu. Projekat je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti”, koji finansira Evropska unija i njegova ukupna vrednost je 30.000 evra.

Koordinatorka projekta Jelena Ružić ističe da je glavni razlog za sprovođenje baš ovog projekta na teritoriji Kolubarskog okruga jesu podaci istraživanja Sekonsa na osnovu kojih je utvrđeno da 27 procenata stanovništva na teritoriji Kolubarskog okruga direktno ili indirektno učestvuje u poljoprivredi, odnosno na neki način od nje živi, dok su 42 procenta od njih žene.

“Upravo zbog toga što su tokom istraživanja žene navele da su glavni problemi zastarela mehanizacija, neznanje vezano za pisanje projekata i biznis planova, kao i činjenica vezana za to da one ne donose odluke šta će se proizvoditi u okviru njihovih domaćinstava već to čine drugi članovi porodica odlučili smo se da krenemo u realizaciju ovog projekta”,  dodala je Jelena Ružić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *