utorak, 23. aprila 2024.

Školski pribor za đake romske nacionalnosti

Objavljeno: 21. oktobra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVA- Grad Valjevo je obezbedio besplatan školski pribor za romske osnovce. Da bi podstakli obrazovanje najmlađih, jer se dešava da deca romske nacionalnosti nemaju potreban školski pribor, odlučeno je da im se podeli 288 kompleta školskog pribora, a među školarcima su i deca iz socijalno ugroženih porodica. Za te namene je obezbeđeno 250.000 dinara, a to je jedna od aktivnosti koju sprovodi Komisija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja grada Valjeva.

Na teritoriji grada Valjeva u 10 osnovnih škola upisano je 288 učenika romske nacionalnosti. Zastupljene su sve gradske osnovne škole i tri škole sa seoskog područja iz Brankovine, Divaca i Popučaka, kao i Predškolska ustanova „Milica Nožica“. Predsednik Saveta za socijalnu politiku u Valjevu Radoica Rstić izjavio je da je obrazovanje dece iz romske nacionalne manjine vaoma važno, i da na taj način dolaze do lakšeg zapošljavanja.

„Ono što je za mene značajan podatak  jeste da ove godine imamo 45 učenika više u odnosu na prošlu godinu. Svima nam je jasno da većina romske dece potiče iz socijalno ugroženih porodica. Neki su čak na ivici siromaštva i sigurno će ovakav vid pomoći njima i njihovoj porodici značajno olakšati život. Grad Valjevo je u budžetskoj 2019. godini planirao četiri miliona i 140 hiljada dinara za aktivnosti iz Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma. Jedna od najvećih aktivnosti u okviru ovog akcionog plana jeste stipendiranje romskih učenika, čiji je konkurs završen nedavno“, izjavio je Rstić.

Pedagoški asistent Dalibor Jovanović izjavio je da je donacija školskog pribora jako važna za školovanje dece i realizaciju svih nastavnih i vannastavnih aktivnosti romske populacije iz socijalno ugroženih porodica.

„Ja bih se pre svega zahvalio gradu Valjevu i gradonačelniku, a posebnu zahvalnost bih izrazio predsedniku Komisije Radoici Rstiću koji je uvideo potrebu da svi pedagoški asistenti budu uključeni u komisiju, jer je naš zajednički interes potreba romske dece u obrazovanju. Pribor koji je grad Valjevo obezbedio je veoma značajna pomoć roditeljima, jer je školski pribor velika stavka u porodičnom budžetu“, rekao je Jovanović, a objavljeno je na gradskom sajtu.

Foto: Grad Valjevo

 

 

 

Jedan komentar na “Školski pribor za đake romske nacionalnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *