nedelja, 23. juna 2024.

Slatka zarada od slatkog ploda

Objavljeno: 4. decembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Dulek odgajan kraj rečice Rabas u selu Dupljaj i ove zime zamirisaće u mnogim valjevskim domaćinstvima. Porodica Branković već osam godina, uz druge povrtarske kulture, dulek gaji na 40 do 60 ari gde u zavisnosti od godine rodi do 10 tona ovih plodova, teških od 10 do 50 kilograma.

“Po meni je najlepše gajiti i prodavati dulek, zato što ima malo rada, najmanje ulaganja i stiže pred zimu kad najviše odgovara za prodaju. Proizvodnja od jednog vagona je zadovoljavajuća i to je neka količina koja može da se proda, što je i najbitnije Imao sam ove godine paprika na 55 ari, što je ozbiljna proizvodnja, i to je muka, ogroman trud. Jeste veća zarada, veća potražnja, mogao sam da prodam tri puta više nego što sam imao roda, ali je neophodan ogroman rad cele porodice. A dulek je mnogo lakše proizvesti”, kaže Milovan Branković.

Prvih godina uz dulek gajili su i muskatnu tikvu ali su zbog manje tražnje smanjili površine pod tikvom. Organizovanog otkupa za ove proizvode nema pa su ih isključivo prodavali na zelenoj pijaci, a od pre par godina veći deo roda duleka plasiraju i u valjevskoj veletrgovini “Europrom”. Na pijaci kilogram ove poslastice je 60 dinara, i to je kaže Branković, zadovoljavajuća cena.

Jedan komentar na “Slatka zarada od slatkog ploda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *