utorak, 28. maja 2024.

Slavica Garonja dobitnica nagrade „Radovan Beli Marković“

Objavljeno: 11. oktobra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

LAJKOVAC- Slavica Garonja iz Beograda prvi je dobitnik književne nagrade „Radovan Beli Marković“  za roman „Šapati Male Vlaške“ (Prometej, 2022). Nagrada joj je uručena juče, na rođendan Belog Markovića, na prigodnoj svečanosti u u porti manastira Svetog Đorđa u selu Ćelije kod Lajkovca, koje je rodno mesto poznatog književnika.

Nagradu je Slavici Garonja uručila Biljana Bogdanović, direktorka Gradske biblioteke Lajkovac, koja je i organizator konkursa za najbolju knjigu proze na srpskom jeziku u 2021/22. godini. Konkurs je ustanovljen u znak sećanja na znamenitog pisca i sugrađanina, preminulog u januaru ove godine.

Odluku je većinom glasova doneo žiri u sastavu dr Slađana Ilić, predsednik, dr Vesna Trijić i master Daren Milivojević.

Svečanost u Ćelijama, foto: Opština Lajkovac

„Šapati Male Vlaške“, sa autorkinim romanima „Povratak u Arkadiju“ (SKZ, 2014) i „Parusija, glasovi ispod paprati“ (Prometej, 2018),  čini svojevrsnu trilogiju o životu i sudbini Srba iz Zapadne Slavonije.

U  obrazloženju, koje je pročitala dr Slađana Ilić, navodi se da je izuzetna vrednost i značaj ovog romana njegova enciklopedijska i rečnička, istovremeno i lirska priroda.

„Na način srodan belimarkovićevskom autorka čuva celokupnu jezičku memoriju pripovedanog prostora, od tog bogatstva stvarajući delo koje sadrži: priče iz davnina, ali i iz svakodnevnog života, anegdote, poslovice, verovanja, pouke, pošalice, rugalice, bajanja, basme, pesme, izvornu mudrost…“, navela je Slađana Ilić.

Pokrovitelj književne nagrade je Opština Lajkovac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *