utorak, 21. maja 2024.

Zagađenje vazduha u Valjevu meriće Zavod za javno zdravlje

Objavljeno: 11. oktobra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje vazduha, foto: Patak online
Zagadjenje vazduha, foto: Patak online

VALJEVO- Posao monitoringa ili merenja zagađenja vazduha u Valjevu dobio je Zavod za javno zdravlje. Oni su na javnoj nabavci, koju je raspisala Gradska uprava Valjeva, jedini dostavili ponudu za ovaj posao.

Kako je navedeno u odluci o dodeli ugovora, koju je juče potpisao načelnik Gradske uprave Nebojša Petronić, Zavod za javno zdravlje Valjevo je bio jedini ponuđač, za cenom od skoro 2,6 miliona dinara.

Merenje zagađenja vazduha će se obavljati od 1. novembra ove, do 31. oktobra iduće godine.

Zavod za javno zdravlje je dužan da 24 sata meri nivo suspendovanih čestica PM10, sumpor dioksida, azot dioksida i čađi. Merenja će se obavljati na šest gradskih lokacija.

U dvorištu Zavoda za javno zdravlje 24 sata će se meriti suspendovane čestice PM10, dok će se koncentracija čađi, sumpor dioksida i azot dioksida meriti na mernim mestima u obdaništima „Kolibri“, „Pčelica“, „Vidra“ i „Bubamara“, kao i u Osnovnoj školi „Sestre Ilić“.

Zavod za javno zdravlje (arhiva)

„Nakon obavljenih merenja Naručiocu je potrebno dostaviti mesečni izveštaj o ispitivanju sa stručnim mišljenjem lekara specijaliste higijene i humane ekologije odnosno sa tumačenjima rezultata sa zdravstvenog aspekta i preporukom za eventualno preduzimanje adekvatnih mera za sprečavanje negativnih efekata. Na dnevnom nivou se dostavlja informacija o eventualnim prekoračenjima graničnih i tolerantnih vrednosti merenih parametara kvaliteta vazduha. Dnevna informacija – rezultat merenja sa prekoračenjem graničnih i tolerantnih vrednosti merenih parametara se dostavlja sa vremenskom distancom od dva dana odnosno u okviru minimalno potrebnog vremena za uzimanja uzorka, merenje i obradu rezultata u skladu sa akreditovanom i primenjenom metodom merenja“, navedeno je u opisu javne nabavke.

Posao monitoringa vazduha u Valjevu u prethodne dve godine je obavljao “Institut vatrogas doo“ iz Novog Sada, koji je na javnoj nabaci dostavio povoljniju cenu od valjevskog Zavoda za javno zdravlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *