sreda, 24. jula 2024.

Sleću rode širom Kolubarskog okruga

Objavljeno: 3. januara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Prva beba u novogodišnjoj noći, u valjevskom porodilištu,  rođena je u 2020. godini, 45 minuta nakon ponoći, saopšteno je danas u valjevskoj bolnici. Majka Ana Đuričić, je sa teritorije Opštine Mionica, kao prvorotka na svet donela zdravu devojčicu Nedu, a prva valjevska beba je dečak rođen prvog januara u popodnevnim satima  u 17:27h.

Od novogodišnje noći do petka rođeno je osam beba tokom prazničnih dana, a još dve porodilje su bile u salama za porođaje tokom prepodneva u petak. Od ovih osam rođenih beba može se izdvojiti i rođenje još jedne bebe koja je nastala u  postupku  u našem Centru za vantelesnu oplodnju. Godinu za nama je prema rečima dr Davora Živkovića obeležila kampanja “Rodi se na lepom mestu” za obnovu i nabavku opreme za porodilište Službe ginekologije Opšte bolnice Valjevo.

“Sva oprema koja se nabavi, odmah se i koristi. Dosta opreme je nabavljeno i mislim da je primetno lakše i lepše i nama i porodiljama. Nadam se da ćemo imati još uspeha i u ovoj godini što se tiče donacija, a sve za rađanje više beba”, rekao je dr Davor Živković, lekar Službe ginekologije Opšte bolnice Valjevo.

Ponosna majka Ana Đuričić je rekla da je već izabrala ime za svoju devojčicu koja je jedna dobra beba stigla 45 minuta nakon ponoći.

“Naša Neda je dobro kao i ja. Porođaj je protekao odlično jer je prirodnim tokom sve išlo. Veoma smo zahvalni babicama Slavici i Borki koje su sjajne i sve vreme su bile uz nas, a naravno i dr Nenadu Dimitrijeviću koji je tu dežurao. Iako vas sve boli, vi se osećate prijatno jer imate sve vreme podršku i ovo mi je fenomenalno iskustvo”, rekla je majka Ana Đuričić koja je uspešno uspostavila i laktaciju i kreće svojoj kući sa bebom.

Godina za nama beleži rođenje 1251 bebe sa teritorije čitavog Kolubarskog okruga i izjednačenje sa 2018. Po broju dece,  iako je bilo manje porođaja, ali su blizanačke trudnoće izjednačile. Najviše dece rođeno je u Valjevu, njih 693, na drugom mestu je dugi niz godina u nazad Opština Ub u kojoj je prošle godine rođeno 193 bebe. Statistika još jasno pokazuje da je značajan porast porođaja u Opštini Mionica i to u protekloj godini 97 u odnosu na 2018. kada je u valjevskom porodilištu rođeno 61 malih Mioničana. Uočen je i smanjen broj porodilja iz Lajkovca i Ljiga, dok Osečina drži prosek i prošlom godinom sa sedamdesetak beba.

Ono što se iz cifara statistike jasno uočava jeste i za 3% manji broj prvorotki i drugorotki, dok je povećan broj žena koje rađaju treće, četvrto i svako sledeće dete i to za 3%. A zbog ravnoteže među polovima u 2019. godini rođeno je više devojčica i to 642 u odnosu na 609 dečaka, dok je 2018. završena ubedljivo većinom dečaka i to 653 u odnosu na 598 devojčica.

U poslednjih deset godina najmanje porođaja u valjevskom porodilištu obavljeno je 2013. godine, svega 1177, dok je najviše beba rođeno 2016. godine i to iz 1340 porođaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *