utorak, 21. maja 2024.

Nova godina počela zagađenjem vazduha

Objavljeno: 3. januara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje, foto: Patak online
Zagadjenje, foto: Patak online

VALJEVO – Poslednji dan prošle, ali i prvi dani ove 2020. godine ponovo donose “stare” vesti da se Valjevo nalazi među najzagađenijim gradovima Srbije, što je već nekoliko godina postala konstanta od kako počne grejna sezona.

Naime, kako pokazuju podaci merenja kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, od kako je počela nova godina Valjevo je uz Kosjerić i Beograd najzagađeni grad u zemlji. Na mapi Agencije, naš grad i Kosjerić su u pojedinim delovima dana obojeni ljubičasto, što znači peti i poslednji stepen zagađenosti i upozorenje da stanovnici udišu “jako zagađen” vazduh. U sledećoj, “crvenoj” kategoriji su Beograd, Pančevo, Smederevo, Subotica i Niš, u kojima je “zagađen” vazduh.

Podaci agencije, takođe, pokazuju i konstantno prisustvo PM-10 čestica u vazduhu iznad Valjeva i to u najvećoj količini od svih gradova, s obzirom na rekordnu vrednost prvog dana nove godine od više od 200 mikrograma po kubnom metro. Dozvoljena vrednost PM-10 čestica u vazduhu iznosi 50 mikrograma po kubnom metru, a mapa Agencija za zaštitu žiovotne sredine, uz nivo zagađenja, pokazuje i uzroke – od dominantnog uticaja grejanja kao što je slučaj u Valjevu i Kosjeriću.

PM-10 čestice (prašina manja od 10 mikrometara) predstavljaju smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju upravo kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. Tog “nevidljivog ubicu” iz vazduha Svetska zdravstvena organizacija, po poslednjim podacima, smatra odgovornim za preuranjenu smrt 3.600 osoba godišnje u Srbiji.

Kad udisanjem stigne u pluća, PM-10 čestice deponuju se u najdubljim delovima tog organa, posebno ugrožavajući decu, trudnice, stare osobe i hronične bolesnike.

“U slučaju udisanja PM-10 čestica, koje skraćuju dah, srce se napreže da bi kompenzovalo smanjeni unos kiseonika i pri tom se iscrpljuje. Na taj način, pored razboljevanja pluća, one dovode i do srčanog ili moždanog udara i možemo ih smatrati uzrokom iznenadne srčane smrti, za koji nemamo valjani dokaz”, kaže onkolog dr Zoran Živković.

3 komentara na “Nova godina počela zagađenjem vazduha

 1. nije ovo dobro ljudi vazduh od nove godine nikad gori sta nam je ciniti
  ja sam barm uzelasebi ruski preciscivac vazduha za kucu ali sta da radim kada izlazim napolje ni sama neznam vise

  4

  0
 2. Godina se završila i počela zagađenjem vazduha. Slažem se sa petim pukom…ruski prečišćivač bi nam koristio na mnogo mesta, ja bih rado jednog Rusa u stanu.

  1

  0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *