utorak, 23. jula 2024.

Sledeće godine počinje rekonstrukcija valjevske bolnice

Objavljeno: 4. septembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Tokom prve posete ministarke zdravlja Danice Grujičić valjevskoj bolnici najavljeno je da bi prva faza rekonstrukcije te zdravstvene ustanove trebalo da počne sledeće godine.

Foto: Valjevska bolnica
Foto: Valjevska bolnica

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Milošević je naveo da se trenutno radi urbanistički projekat koji se može nazvati mini planski akt cele bolnice koja se prostire na površini blizu 17 hektara.

„Urbanistički projekat definiše šta se kada radi i u kojim fazama. Postojeći broj kvadrata bolnice Valjevo je oko 50.000. Novim urbanističkim projektom u novoj gradnji trebalo bi da se izađe do 60.000 kvadrata. Morate da znate da nemamo novca da sve odjednom uradimo, a nemamo niti moćnu logistiku da se sve odjednom uradi i izda nalog da se krene u izgradnju. Nakon usvajanja urbanističkog projekta i potvrđivanja u lokalnoj samoupravi grada Valjeva, grad Valjevo obezbeđuje novac za izradu projekta za građevinsku dozvolu, projekta za izvođenje za prvu fazu. Nakon toga, ministarstvo za javna ulaganja ide u tender za izvođenje. Ako sve bude po planiranom, u toku sledeće godine kreće izgradnja prve faze u okviru ovog kompleksa“, rekao je Milošević.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je naglasila da je cela bolnica rađena sedamdesetih i osamdesetih godina i da zahteva apsolutnu rekonstrukciju.

„Ono što je za prvo vreme što će biti urađeno to je rekonstrukcija objekta „ruske bolnice“ u kojoj će biti internističke grane, kardiologija. Moram da pohvalim zaista ovu ekipu interventnih kardiologa. Oni zaista rade fantastično! Znam da čak iz Kosovske Mitrovice dolaze ovde na intervencije, pokrivate Loznicu, Šabac, jedan veliki region i ja im čestitam. Ono što ću prvo da obećam a to je za njih, jeste da dobiju novo angiosalu, jer zaista im treba i rade perfektno. Imate čime da se ponosite ovde u bolnici, ali naravno da je potrebno raditi rekonstrukcije. Ne može sve odjednom, a počećemo korak po korak, ići ćemo na ono što je najneophodnije odnosno najbrojnije, a to su kardiovaskularne bolesti“,  rekla je prof. dr Danica Grujičić.

Ona je dodala da je takođe važno da Onkologija dobije novi prostor, kao i da se uradi preraspodela prostornog kapaciteta za hospitalizaciju određenih pacijenata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *