ponedeljak, 24. juna 2024.

Slike Ljube, Dade i Veličkovića među delima Pikasa i Dalija

Objavljeno: 30. oktobra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Na izložbi čuvenog kolekcionara Žorža Vizaa u Francuskoj, u društvu dela najvećih slikara 20. veka, poput Pikaso, Dali i Henri Mur, izložene su i odabrane slike tri velikana jugoslovenskog slikarstva Ljube Popovića, Dade Đurića i Vladimira Veličkovića. Slike umetnika prošlog veka, među kojima su umetnička dela naših velikana, izložene su u Muzeju lepih umetnosti u gradu Po, na jugozapadu Francuske. Reč je o kolekciji koju poseduje Žorž Viza (1910 – 2001), jedan od najvećih evropskih kolekcionara koji se bavio i štampanjem grafika najpoznatijih umetnika 20. veka, pa su kroz njegovu radionicu prošli Žorž Brak, Maks Ernst, Fernan Leže, Miro, Šagal, Pikaso, Dali, Đakometi i Ljuba Popović.

Ćerka Ljube Popovića Adriana Popović kaže da je sa svim tim slikarima Viza uspostavljao čvrsta prijateljstva i stvarao sopstvenu zbirku umetničkih dela.

“Na ovoj izložbi, koja je deo “Trilogije” tokom koje će Žoržovi naslednici predstaviti monumentalna dela koja poseduju, Ljuba je zastupljen sa slikom ‘Paklena lepota’, koja je nastala 1986. godine i nalazi se u mojoj kolekciji. Dadova slika je iz francuskog fonda muzeja, a Veličkovićevu sliku poseduje muzej u Pou. Slike tri naša umetnika su u velikoj sali, jedna do druge, u društvu dela Pikasa, Dalija, Henrija Mura”, kaže ćerka Ljube Popovića.

Ćerka slavnog srpskog slikara kaže da je Ljuba Vizaa upoznao čim je došao u Francusku, a ćerka tog čuvenog kolekcionara i njen suprug su Ljubi, godinu dana pred njegovu smrt, najavili da planiraju izložbu dela najvećih umetnika 20. veka.

“Njih dvoje su bili u Ljubinom ateljeu u Parizu 2015. godine. Baš tog dana sam se našla sa Ljubom, a on je bio pun utisaka i pričao mi je o tom susretu i izložbi koja se priprema. Viza je puno voleo Ljubu, imao je puno njegovih radova na papiru, ali nije imao velikih slika, poput ove koja je sada prikazana”,  kaže Ljubina ćerka.

Slavni valjevski slikar bio je i osnivač Moderne galerije u Valjevu. Ljuba je preminuo u avgustu prošle godine, a sahranjen je u naselju Brđani u Valjevu, u blizini nove osnovne škole.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *