četvrtak, 18. aprila 2024.

„Slobodna zona“ u Valjevu i Mionici

Objavljeno: 17. juna 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Filmski festival „Slobodna zona“ stiže danas u Valjevo i Mionicu. Publika će imati priliku da besplatno pogleda najbolje filmove koji su prikazani tokom ovog festivala u novembru prošle godine u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U valjevskom Bioskopu 85 od 17 časova se prikazuje film „Najbolji ortaci“, koji je idealan za mladu publiku, ali i odrasle, a govori o štreberu Ambersonu koji pomaže najpopularnijem dečaku u školi da osvoji ćerku novog profesora francuskog.

Od 19 časova se prikazuje film „Leto“, igrano ostvarenje o ruskom novom talasu koji oslikava ljubav, bunt i rokenrol u Lenjingradu osamdesetih, dok je do 21 čas projekcija filma „Tranzit“, koji govori o izbeglici iz Nemačke koja preuzima ubijenog francuskog pisca i pokušava da pronađe njegovu ženu.

Kulturni centar u Mionici

Pored ovih filmskih ostvarenja mionička publika će imati priliku da pogleda švedski dokumentarac „Bergman: godina života“ o godini u kojoj je Ingmar Bergman imao vrhunac svoje karijere, kao i film „Kapetan“ o mladom nemačkom vojniku koji u poslednjim danima Drugog svetskog rata preuzima identitet nemačkog oficira i postaje monstruozni zločinac.

Na repertoaru je i film „Srbenka“ ,koji je u Kanu proglašen dokumentarcem godine,  je svakako jedan od bisera ovogodišnjeg festivala. Od režisera Džafara Panahija kome su od 2010. godine iranske vlasti zabranile da snima filmove, stiže ostvarenje „Tri lica“ koje govori o mladoj Iranki kojoj roditelji ne dozvoljavaju da studira glumu, jer u skladu sa tradicijom treba da se uda. Sve projekcije su u mioničkom Kulturnom centru i ulaz je besplatan.

Turneja „Slobodna zona“ ima za cilj decentralizaciju kulture i dostupnost filmskog sadržaja kako publici u većim gradovima, tako i onoj u manjim mestima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *