nedelja, 23. juna 2024.

Spomenik baletskom umetniku

Objavljeno: 30. juna 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevo, foto: Patak online
Valjevo, foto: Patak online

VALJEVO- Baletski umetnik Milorad Mišković, jedan od najvećih baletskih igrača 20. veka dobiće spomenik u Valjevu.

Inicijativu, da se u gradu na Kolubari podigne spomenik, našem najčuvenijem baletskom igraču, Gradskoj upravi podnela je Fondacija „Milorad Mišković”, „koji bi poslužio kao uzor i primer novim mladim naraštajima koje bi trebalo da nadahnjuje ovaj veliki umetnik”.

Po rečima Vladimira Miškovića, člana Komisije za podizanje spomenika i skulpturnih dela na teritoriji grada Valjeva, skulptura Milorada Miškovića, visoka 2,6 metara biće postavljena na postamentu u centru fontane, koja će biti izgrađena na platou na ulazu u naselje Oslobodioci Valjeva, na uglu Ulica Uzun Mirkove i Karađorđeve.

Novac za podizanje spomenika biće ozbezbeđen iz gradskog budžeta, dok će tačan obuhvat lokacije za spomenik i prateći sadržaj biti određeni u proceduri dobijanja idejnog rešenja, navodi se u Odluci o podizanju spomenika baletskom igraču Miloradu Miškoviću.

Ideja da se u Valjevu podigne spomenik „princu igre” bila je aktuelna još 2015. godine.

Kako je tada najavljeno, izradu spomenika visine 2,5 metara, delo akademskog vajara Dragana Nikolića, finansirala bi Fondacija „Milorad Mišković”, dok bi Grad opredelio lokaciju, uradio postolje i parteno uređenje.

Međutim, osim najave i deset radova izloženih u holu gradske kuće, a koji su pristigli na konkurs za idejno rešenje spomenika koji je fondacija raspisala godinu dana ranije, tada se dalje nije odmaklo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *