subota, 20. aprila 2024.

Srebrna plaketa za valjevski Crveni krst

Objavljeno: 10. januara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Akcija dobrovoljnog davanja krvi (arhiva), foto: Patak online
Akcija dobrovoljnog davanja krvi (arhiva), foto: Patak online

VALJEVO – Valjevska organizacija Crvenog krsta, kao jedna od najboljih u Srbiji u dobrovoljnom davalaštvu krvi, nagrađena je velikom Srebrnom plaketom Crvenog krsta.

Sa 3.600 jedinica krvi prikupljenih tokom prošle godine, Valjevo je među najboljim gradovima u Srbiji u odnosu na broj stanovnika, zbog čega je valjevska organizacija Crvenog krsta zavredila ovo priznanje. Sekretar Crvenog krsta u Valjevu Miroslav Đukić ocenjuje da su imali jednu od najuspešnijih godina u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u Valjevu.

“Mi smo prezadovoljni jer smo učinili sve da svoje aktivnosti prilagodimo novom zakonu i tranfuzionoj medicini koji je stupio na snagu 1. januara 2019. godine. I tu smo uspeli da napravimo spregu između kvaliteta i kvantiteta”, kaže Đukić.

Po novom zakonu, krv se prikuplja na akcijama koje se organizuju u Crvenom krstu, u kojem je tokom prošle godine organizovano 50 akcija.

Dobrovoljni davaoci krvi u Valjevu i pet opština Kolubarskog okruga, prikupili su oko pet i po hiljada jedinica krvi u prošloj godini, što je duplo više od potreba valjevske bolnice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *