nedelja, 16. juna 2024.

Šteta na kućama i infrastrukturi 684 miliona dinara

Objavljeno: 3. juna 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Gradskim vlastima do sada je dostavljeno 1.500 zahteva za nadoknadu štete od poplava. Nezapamćane poplave koje su valjevski kraj pogodile 14. i 15. maja napravile su štetu od oko 960 miliona dinara. Zamenik gradonačelnika Valjeva Žarko Kovač kaže za Patak da je najveća šteta napravljena na stambenim i pomoćnim objektima i procenjuje se na oko 384 miliona dinara. U tu štetu nije uračunato 46 kuća koje ugrožava devet klizišta u gradskim i prigradskim naseljima. Šteta na infrastrukturi je oko 300 miliona dinara, a voda je oštetila oko 220 kilometara puteva.

Veliku štetu pretrpela su javna preduzeća i ustanove, gde je šteta procenjena na oko 140 miliona dinara. Samo je Vodovod imao štetu od preko 70 miliona dinara, prvenstveno na crpnoj stanici Gradac, Postrojenju za preradu otpadnih voda, izvorištu Prskavac, a zabeležena su i oštećenja na vodovovodnoj i kanalizacionoj mreži. Kovač kaže da je šteta procenjena na osnovu preporuka koje su dobili iz Republičke komisije za procenu štete od poplava i dodaje da je potpuno realna procena da je Valjevo u nezapamćenim poplavama pretrpelo štetu od oko 960 miliona dinara.

Poplave su na zemljištu i zasadima u valjevskom kraju napravile štetu od 47,7 miliona dinara. Šteta kod pravnih lica i preduzetnika je 39 miliona dinara, a mnoga domaćinstva su tokom poplava ostala bez nameštaja, kućnih aparata i drugih stvari i tu je šteta procenjena na 34,7 miliona dinara, dok je šteta na stočnom fondu je četiri miliona dinara.

Zamenik gradonačelnika Valjeva  kaže da u gradskoj kasi nema novca za obnovu poplavljenih kuća i puteva. “Sada čekamo pomoć države. Mi jedino možemo da iz budžeta sredstva namenjena za razvojne projekte preusmerimo na obnovu, međutim, to su mala sredstva i sa tim novcem ne može puno toga da se uradi. Zato očekujemo pomoć države i donatora”, kaže za Patak Žarko Kovač.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *