petak, 14. juna 2024.

Stigle prve maline

Objavljeno: 31. maja 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U valjevskom kraju i u selima Osečine već su stigle prve maline, a malinari se uveliko pripremaju za ovogodišnju berbu. Stručnjaci kažu da krupnoća i kvalitet maline obećavaju dobru sezonu, sa prinosima na nivou prošlogodišnjih. Malinari očekuju cenu od 200 dinara po kilogramu, a u suprotnom, kažu da neće imati nikakvu zaradu. Berba maline, doduše manjih količina, već je počela u pojedinim selima u okolini Valjeva i Osečine. Za sada malinari dnevno uberu do 15 kilograma „crvenog zlata“, a uskoro se očekuje da će stići veće količine maline.

„Prvi plodovi su dobrog kvaliteta, a njihovo zrenje su uslovile visoke temperature  tokom proteklog vikenda. Pored toga one su, nažalost, izazvale i pojavu belih fleka na samim plodovima. Prinos kod sorti vilamet i miker trebalo bi da bude na nivou prošlogodišnjeg ili za nijansu niži. Razlog za to su rani početak vegetacije, neuobičajeno visoke temperature u februaru, a malina je ove godine ranije i cvetala. Pored toga u fazi cvetanja u malinjacima koji su selima iznad 700 metara nadmorske visine došlo je do pojave niskih temperatura koje su u pojedinim zasadima dovele do sušenja cvetova. Sa druge strane u malinjacima koji nisu imali dobru drenažu, velika količina padavina tokom proteklog perioda dovela je do delimičnog sušenje jednog broja izdanaka a  u zemljištu je došlo i do pojave bolesti koje napadaju korenov sistem“, rekao Đorđe Sovilj, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi Valjevo.

On kaže da su zasadi sa dvorodim sortama polka i heritidž u odnosu na prošlu godinu dosta bolji i da će, prema trenutnim procenama, doneti veći rod.

U valjevskom selu Rovni berbu maline spremno dočekuje šestočlana porodica Živković. U malinjake će ući početkom iduće sedmice. Nadaju se dobrom rodu ali dodaju da su opak „sve oči uprete u nebo“ i da se nadaju povoljnim vremenskim prilikama. „ Za sada smo zadovoljni. Zasad izgleda dobro i nadamo se dobrom prinosu koji bi trebalo da bude veći od prošlogodišnjeg, ali ipak sve zavisi od toga kakve će vremenske prilike biti u narednom periodu. Očekujemo da ćemo ove godine sa 25 ari ubrati 2,5 tone kvalitetne maline“, kaže domaćin Milan Živković.

Kao i ranijih godina i pred početak ove berbe još uvek nije poznato koliko će malinari dobiti za kilogram ovog jagodičastog voća. Malinari se nadaju ceni od 200 dinara, jer kažu da sve ispod toga nije prihvatljivo, jer ne bi mogli da pokriju troškove ulaganja.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *