utorak, 21. maja 2024.

Stipendije za đake i studente romske nacionalnosti

Objavljeno: 8. decembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Ove godine stipendije iz gradskog budžeta dobiće 60 učenika i studenata romske nacionalnosto. Učenicima osnovnih, srednjih škola i studentima romske nacionalnosti grada Valjeva danas su dodeljena rešenja o stipendiranju u školskoj 2017/2018. godinu. Pravo na stipendiju ostvarilo je četvoro osnovaca, 45 srednjoškolaca i 11 studenata. Predsednik Saveta za socijalnu politiku Radoica Rstić je rekao da se iz godine u godinu povećava broj učenika, a naročito studenata romske nacionalnosti, koje stipendira Grad,  navodeći da je to jedan od pokazatelja dobre socijalne politike gradskog rukovodstva.

„ Uslovi konkursa za stipendije se nisu menjali, čak su u nekim segmentima i liberalizovani. Svi učenici koji završe sedmi razred osnovne škole sa prosečnom ocenom većom od 3,5 ostvaruju pravo na stipendiju za školsku godinu 2017/2018 u iznosu od 3.000 dinara. Učenici romske nacionalnosti koji upišu srednju školu, bez obzira na uspeh, ostvaruju pravo na stipendiju u iznosu od 3.500 dinara mesečno. Studenti koji su upisali fakultet ili neku visoko obrazovnu ustanovu, čiji je osnivač država, dobijaju stipendije u iznosu od 6.000 dinara u trajanju od godinu dana. U okviru Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma obezbeđena je  i besplatna užina za sve predškolce,a za novogodišnje praznike biće obezbeđeno 400 paketića za decu romske nacionalnosti“, izjavio je Rstić.

Marsel Pavlović, učenik VIII razreda OŠ „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine kaže da mu stipendija mnogo znači za njegovo dalje školovanje. “ Moji roditelji su nezaposleni I zato mi ova stipendija mnogo znači.  Ovom prilikom se zahvaljujem Gradskoj upravi i trudiću se da opravdam njihovo poverenje”, rekao je ovaj osmak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *