petak, 24. maja 2024.

Zavod za javno zdravlje u sezoni troši 50 tona uglja

Objavljeno: 8. decembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zavod za javno zdravlje (arhiva)
Zavod za javno zdravlje (arhiva)

VALJEVO- Jedan od od zagađivača vazduha u Valjevu je Zavod za javno zdravlje, ustanova koja je zadužena da meri zagađenje vazduha u gradu na Kolubari. Apsurdno je to što u se dvorištu Zavoda, koji loži ugalj, nalazi merni instrument koji svakodnevno beleži prisustvo PM 10 čestica u vazduhu, odnosno čestica čađi. Ta ustanova u grejnoj sezoni potroši 50 tona uglja, a upravo su iz te ustanove apelovali na građane da ne koriste ugalj ili da, ako nemaju drugo rešenje, korisite kvalitetan ugalj.

Uvidom u javne nabake, koje su objavljene na sajtu Zavoda za javno zdravlje, došli smo do podatka da je ta ustanova ove godine kupila 30 tona visoko kaloričnog lignitnog uglja, kao i 20 tona mrkog uglja. Proizilazi da građene grejanje tog Zavoda košta oko 7.500 evra po zimskoj sezoni.

Naime, Zavod je sklopio ugovor o kupovini uglja sa stovarištem „Trgo-trans“, a nabavka 50 tona uglja košta 898.800,00 dinara. Koliko kvadrata Zavod za javno zdravlje greje sa 50 tona uglja, kao i da li postoji mogućnost da koriste neko drugo ogrevno sredstvo, to su odgovori na koje nismo uspeli da dobijemo od direktorke tog Zavoda Marije Gavrilović, jer nije odgovarala na naše telefonske pozive.

Druga ustanova zadužena za brugu o zdravlje, koja je među većim zagađivačima, je valjevska bolnica. Iako je Vlada Češke donirala 600.000 evra za izgradnju toplovodne mreže do valjevske bolnice, ta zdravstvena ustanova već godinama odbija da se priključi na daljinski sistem grejanja.

2 komentara na “Zavod za javno zdravlje u sezoni troši 50 tona uglja

  1. Ko štiti direktorku Zavoda za javno zdravlje. Ona milione baca na izgubljene sudske sporove mandat joj je istekao odavno zapošljava po čudnim kriterijhma žene opskrbnih likova Ona je slika svane vlasti.

    13

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *