sreda, 24. aprila 2024.

Stop femicidu

Objavljeno: 4. decembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Srbiji je poslednjih deset godina u rodno zasnovanom nasilju više od 300 žena izgubilo život, a samo ove godine ubijeno je 27 žena. To su zvanični podaci Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Nasilje nad ženama, kao i svako drugo nasilje, je neprihvatljivo i ono predstavlja društvenu anomaliju i zlo protiv kojeg se svi moramo odlučno i dosledno boriti.

Nasilje nad ženama i devojčicama je najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava u svetu. Nasilnik je najčešće partner, član porodice, ali može biti bilo koji poznati ili nepoznati muškarac.

Nasilje može biti verbalno, psihičko, seksualno, fizičko i ekonomsko. Ono se može desiti svakoj ženi i nije posledica ženinog ponašanja nego sistema patrijarhata u kome muškarac ima moć, a nasilje je način da tu moć održi. Neke žene godinama u tišini trpe sve ove oblike nasilja, što se neretko završi femicidom. Zato je važno ohrabriti žene žrtve nasilja i podići nivo svesti celokupnog društva da je ovaj način zloupotrebe moći neprihvatljiv, zaranjen i kažnjiv.

Valjevo, foto: Patak online

Sa ciljem podizanja svesti o ovom problemu i važnosti delovanja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je pokrenulo kampanju „Stop femicidu!“ sa ciljem da se protiv ovog društvenog zla motivišu na akciju svi subjekti društva, od organa javne vlasti, jedinica lokalnih samouprava, medija i nevladinih organizacija do celokupnog društva, kako bi se unapredili načini da se ono smanji i zaustavi.

U Srbiji 2017. godine je donet Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, 2016. godine u Krivični zakonik uvrštena su kao posebna krivična dela proganjanje, polno uznemiravanje i prinudni brak, 2018. godine usvojen je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, a 2021. godine Zakon o rodnoj ravnopravnosti i izvršene izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije. Prostor za delovanje i unapređenje  institucionalnog okvira i prakse i dalje postoji, pre svega na polju adekvatnijeg postupanja, zaštite žrtve i dužine trajanja razrešenja.

Mesto zločina, poslednje ubistvo žene na Petom puku, foto: Patak online

Nasilje u porodici nije problem pojedinca, već je problem celog društva. Zadatak odgovornog društva je da reaguje na vreme, a značajnu ulogu ima prevencija i sprečavanje nasilja u porodici.

Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Reci ne nasilju“ koji je finansiran iz budžeta grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *