nedelja, 23. juna 2024.

Štrajk glađu posle pretnji upućenih imejlom kabinetu predsednika

Objavljeno: 17. avgusta 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
????????????????
????????????????

VALJEVO – Dragan Vilotijević (63) iz Valjeva, kako tvrdi njegov sin Radiša, nalazi se u štrajku glađu od 16. jula kada je uhapšen, a glađu je najpre štrajkovao u pritvoru valjevskog KPZ-a, a potom u specijalnoj bolnici Centralnog zatvora u Beogradu.

Dragana Vilotijevića policija je uhapsila 16. jula zbog ugrožavanja sigurnosti, odnosno, imejla koji je nekoliko dana ranije poslao na adresu generalnog sekretarijata predsednika Srbije. U tom imejlu, on je zapretio da će “ubiti više lica, vernike u crkvi, đake u školi ili decu u obdaništu“, jer je nezadovoljan presudom Upravnog suda. Pošto je uhapšen, određen mu je pritvor do 30 dana, a njegov sin Radiša kaže da je njegov otac odmah počeo štrajk glađu, koji je nastavio i u bolnici beogradskog CZ-a, gde je prebačen nakon što mu je pritvor produžen za još jedan mesec.

“Pismo da će se razneti na trgu u Valjevu, gde ima dosta ljudi, moj otac je u poslednjih godinu dana poslao pisanim i elektronskim putem na bar 20 različitih adresa, jer posle skoro tri decenije sudskih procesa, više ne može da izdrži nepravdu. Kada je uhapšen, inače, prilikom pretresa naše kuće nije pronađeno nikakvo oružje ili eksploziv”, priča Radiša Vilotijević, dodajući da je njegov otac iz pritvora posalo pismo kabinetu predsednika Srbije, u kojem objašnjava da nikome nije “direktno pretio”, već da je u imejlu zbog kojeg je uhapšen, “iznosio svoje misli zbog nepravde koja mu se čini 29 godina”.

“Naime, pune tri decenije moj otac vodi sudski postupak protiv svog bivšeg preduzeća „Erozija“, gde je radio kao VKV vozač i u kojem je, nakon povrede na radu, otpušten kao tehnološki višak. Tokom ovog procesa, sudovi su ga u nekoliko navrata vraćali na posao, ali je on odbijao da bude raspoređen na radna mesta sa nižom stručnom spremom, posle čega ga je „Erozija“ opet otpuštala, pa se ceo postupak razvukao na gotovo tri decenije”, objašnjava Radiša.

Po njegovim rečima, njegov otac, kada ga je posetio u pritvoru, poručio je da neće odustati od štrajka glađu. Radiša kaže da je zabrinut, jer tvrdi da je njegov otac umoran, ali da 60 dana bez hrane neće moći da izdrži i da će preminuti.

S druge strane, kako smo saznali od naših pravosudnih izvora, trojica sudskih veštaka koje je angažovao Osnovni sud utvrdili su da je Dragan Vilitojević „psihijatrijski slučaj kojem je neophodno lečenje u ustanovi zatvorskog tipa“, zbog čega mu je pritvor produžen i zbog čega je prebačen u specijalnu bolnicu CZ-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *