utorak, 21. maja 2024.

Štrajk u Gorenju „zamrznut“ na dve nedelje

Objavljeno: 17. septembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Gorenje Valjevo
Foto: Gorenje Valjevo

VALJEVO-  U fabrici rashladnih uređaja „Gorenje“ u Valjevu radnici prve i druge smene su juče održali četvoročasovni štrajk. Odluku o štrajku su donela dva fabrička sindikata, ASNS i Samostalni sindikat metalaca Srbije – Sindikat “Gorenje” Valjevo. Predstavnici sindikata dali su fabričkom rukovodstvu rok od dve nedelje da se izjasne o njihovom zahtevima, a od toga će zavisiti i njihovi dalji koraci.

Zaposleni, okupljenji u dva fabrička sindikata, između ostalog, traže povećanje plata za 15 odsto, isplatu drugog dela regresa, isplatu putnih troškova za sve zaposlene koji nisu imali obračunate putne troškove za period od jula 2016. do kraja decembra 2018. godine sa zateznom kamatom, kao i isplatu naknade od po 5.000 dinara za uslove rada.

Kompanija „Gorenje“ je nakon štrajka saopštila da njihovo poslovodstvo i reprezentativni sindikati vode otvoreni socijalni dijalog koji treba da doprinese zadovoljstvu radnika i bude podrška ambicioznim planovima „Gorenja“ za naredni period.

Na održanim sastancima, uključujući i jučerašnjji, razgovaralo se o svim otvorenim pitanjima i projektima od interesa za zaposlene koji su u toku, te tako i o onima koje predstavnici sindikata navode kao zahteve za štrajk. Poslovodstvo kompanije je ponovilo da će c svim zaposlenima u četiri mesečne rate isplatiti nezastarele troškove (od 01.5. 2016. do 31. 12. 2018.) sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom. Mi smo spremni da razgovaramo o povećanju plate nakon rezimiranja poslovnih rezultata za period januar-novembar 2019. godine. Sistematizacija u izradi, a u daljem radu izrade sistematizacije uključiće se i reprezentativni sindikati da daju svoja mišljenja i predloge. Pored toga, 1. septembar naredne godine je krajnji rok kada bi kantina počela sa radom, dok će do tada svi zaposleni dobijati naknadu za topli obrok u skladu sa Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom“, navodi se u saopštenju za javnost kompanije „Gorenje“.

Ova fabrika je od prošle godine u vlasništvu kineske „Hisense Grupe“, koja je kupila sve fabrike slovenačkog „Gorenja“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *