utorak, 23. jula 2024.

Kompanija „Gorenje“ o najavljenom štrajku u fabrici u Valjevu

Objavljeno: 16. septembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  U fabrici rashladnih uređaja „Gorenje“ u Valjevu za danas je najavljen štrajk. Ovu odluku donela su dva fabrička sindikata, ASNS i Samostalni sindikat metalaca Srbije – Sindikat “Gorenje” Valjevo. Kako je najavljeno, štrajk će biti održan od 12 do 16 časova, a okupljanje radnika biće ispred proizvodnih hala.

Na ovaj korak su se odlučili jer zaposleni, između ostalog, traže povećanje plata za 15 odsto, isplatu drugog dela regresa, isplatu putnih troškova za sve zaposlene koji nisu imali obračunate putne troškove za period od jula 2016. do kraja decembra 2018. godine sa zateznom kamatom, kao i isplatu naknade od po 5.000 dinara za uslove rada.

Na naše pitanje da li su, u međuvremenu, vodili pregovore sa predstavnici sindikata i da li zahtevi radnika realni, iz kompanije „Gorenje“ je saopšteno da njihovo poslovodstvo i reprezentativni sindikati vode otvoreni socijalni dijalog koji treba da doprinese zadovoljstvu radnika i bude podrška ambicioznim planovima „Gorenja“ za naredni period.

„Od juna ove godine održana su dva sastanka rukovodstva kompanije na čelu sa glavnim direktorom Gorenja g. Čao Liujem, i predstavnika oba reprezentativna sindikata, a sledeći sastanak zakazan je za danas. Na dosadašnjim sastancima razgovarano je o svim otvorenim pitanjima i projektima od interesa za zaposlene koji su u toku. Istovremeno, pitanja u vezi sa ispunjenjem zakonskih obaveza nisu i ne smeju biti tema socijalnog dijaloga jer ’Hisense’ i ’Gorenje’ uvek i svuda rade u skladu sa zakonom. Budući da je socijalni dijalog u toku, kompanija neće komentarisati navode vezane za najavljeni štrajk, poštujući pravo zaposlenih zagarantovano zakonom”, navodi se u odgovoru kompanije „Gorenje“, koji je dostavljen portalu Patak online.

U aprilu ove godine radnici „Gorenja“ su odustali od najavljene jednočasovne obustave rade, posle sastanka koji je održan sa rukovodstvom fabrike. Ova fabrika je od prošle godine u vlasništvu kineske „Hisense Grupe“, koja je kupila sve fabrike slovenačkog „Gorenja“. Od aprila ove godine na čelu fabriku u Valjevu je mašinski inženjer iz Beograda Dejan Milutinović.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *