nedelja, 14. aprila 2024.

Subotičani ktitori crkve u Donjem Taoru

Objavljeno: 27. februara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Budući izgled crkve
Budući izgled crkve

VALJEVO- Hram posvećen Saboru Svetih dvanaest apostola – Pavlovdan, biće izgrađen u Donjem Taoru, jednom od najudaljenih valjevskih sela.

Zahvaljujući porodici Krstajić iz Subotice, kojoj je Taor drugi dom više od jedne decenije, i koji su ktitori crkve biće izgrađena prva pravoslavna bogomolja u novijoj istoriji tog sela. Njihovu ideju svesrdno su podržali ovdašnji žitelji, koji decenijama na bogosluženja odlaze u susedno Makovište i Ražanu.

Crkva, koja će u osnovi imati oblik krsta, veličine šest puta četiri metra, obložena sigom i pokrivena limom, biće izgrađena nedaleko od centra sela, na parceli koju je poklonio meštanin Dragoljub Jovanović. Projekat budućeg hrama, koji će u sebi sadržati elemente nekih od najlepših srpskih svetinja, po ideji Slađane Krstajić, uradile su  arhitekte iz Slovenije i Srbije.

“Hvala svima koji su na bilo koji način podržali i pomogli početak izgradnje hrama u Donjem Taoru, i uveličali svečanost povodom osvećenja temelja. Uz jednu dobru organizaciju uspeli smo da uradimo temelj i spremni smo da čim otopli nastavimo sa daljim radovima, jer planiramo da je završimo do 13. jula ove godine. Nama je najvažnije da se ovde vidi zajedništvo, da je to želja da svi učestvujemo i da svako pomogne u skladu sa svojim mogućnostima. Želja nam je da sa izgradnjom crkve ovo selo na neki način živne, da ljudi dolaze u naš hram i na Taorska vrela, ali i da meštani imaju crkvu u svom selu, jer su i Makovište i Ražana daleko, što je posebno teško u zimskom periodu “,  kaže Slađana Krstajić, ktitor crkve Sabora Svetih dvanaest apostola – Pavlovdan.

Uz dobrovoljne priloge preko Udruženja “Taorski hram“, radove na izgradnji crkve, finansiraju ktitori i meštani Donjeg Taora, koji su obezbedili sredstva za izradu projektne dokumentacije, građevinsku dozvolu, ali i materijal za nasipanje placa i izgradnju temelja.

Temelji novog hrama nalaze se u blizini ostataka crkve iz kasnog antičkog ili ranog vizantijskog doba, koju su 2019. godine na imanju Milana Jeftovića, nedaleko od Taorskih vrela i puta za Makovište, otkrili arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu.

D.D.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *