utorak, 21. maja 2024.

Suđenje Gvozdenoviću odloženo na neodređeno vreme

Objavljeno: 27. septembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Osnovnom sudu u Valjevu suđenje ginekologu Slobodanu Gvozdenoviću je odloženo na neodređeno vreme. Glavni pretres, koji je bio zakazan za danas u 10 časova, je odložen na neodređeno vreme, jer na suđenje nisu došli veštaci Sudsko medicinskog odbora iz Beograda, potvrdio je advokat porodice Katić. Iako je na prethodnom ročištu sudija naložio policijsko privođenje veštaka tog Odbora i zapretio novčanom kaznom od 100.000 dinara, nije poznato zbog čega se nisu pojavili na današnjem suđenju i zbog čega nisu privedeni.

Sudski proces protiv dr Gvozdenovića, koji je optužen za smrt nerođenog deteta Ivane Katić iz Kožuara kod Uba 2007. godine, traje punih sedam godina, dok je smrt bebe nastupila pre 10 godina!

Ivana Katić je, nakon normalne trudnoće, primljena u valjevsku bolnicu 23. januara 2007. godine. Posle nekoliko sati ju je pregledao dr Slobodan Gvozdenović pregledao i konstatovao da se neće poroditi do jutra. Međutim, posle nekoliko sati joj je urađen hitan porođaj carskih rezom i rodila je mrtvu bebu! U obdukcionom nalazu dr Ljubiša Božić naveo da je smrt muškog ploda nastupila u materici usled udisanja plodove vodice, a veštačenje odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu potvrdilo je da je dete umrlo zbog nemara lekara, odnosno da bi se beba rodila živa „da je carski rez urađen pet sati ranije“.

Zbog lekarske greške valjevska bolnica je u parničnom postupku porodici Katić iz Kožuara u maju 2010. godine isplatila odštetu od 1,2 miliona dinara za pretrpljene fizičke i duševne bolove, strah, troškove sahrane i sudskog postupka.

Prethodni sudija u ovom procesu je prihvatio zahtev odbrane da se uradi novo veštačenje Sudsko-medicinskog odbora iz Novog Sada. Ti veštaci smatraju da je uzrok smrti novorođenčeta upala pluća te  “da ranije završavanje porođaja ne bi imalo bolji ishod po novorođenče”.

S druge strane, postupajući sudija je tražio da svedoče i veštaci Sudsko-medicinskog odbora iz Beograda, koji su u svom izveštaju naveli da je smrt bebe nastupila zbog nemara lekara, a na osnovu čijeg mišljenja je i 2010. godine podignuta optužnica protiv Gvozdenovića. Iako su do sada više puta uredno pozivani, nisu se pojavili u valjevskoj sudnici.

 

 

Jedan komentar na “Suđenje Gvozdenoviću odloženo na neodređeno vreme

  1. Da ima casti , postenja ,morala priznao bi gresku , a ne da izigrava sudstvo ,policiju , Drzavu i bezi godinama od sudjenja .Sada se skupio kao mis pri ulasku u sud , bas je,, HRABAR ,, ovaj ginekolog?Sramoti struku casne i postene kolege , a njegova licna srmaota je ravna NULI ! Ja ga pozivam javno da izadje samnom na bilo koju Tv ili novinare i da ovu javnost uverim sta znam jer muka mi je vise a i vecinigradjana da nas ovaj mali ginekolog laze i pokusava da igra pricu postenog lika a najvise kao strucnjaka.Zato ,,hrabri,, gradonacelnice i najomrazeniji gradonacelnice imas izazov .

    5

    4

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *