utorak, 23. jula 2024.

Suđenje pedijatru optuženom za smrt devojčice bez prisustva novinara

Objavljeno: 8. februara 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Sudija Osnovnog suda u Valjevu Dragan Pavlović nije dozvolio novinarima da prisustvuju današnjem suđenju pedijatru dr Vladimiru Rankoviću, koga optužnica tereti da je odgovoran za smrt petogodišnje Teodore Jovanović 2009. godine. Iako su sva suđenja otvorena za javnost, ovak sudija je odlučio da u sudnicu ne pusti novinare, uz obrazloženje da „nema potrebe za tim“ i da će o svemu biti „blagovremeno obavešteni“.

U Osnovnom sudu je danas počelo ponovljeno suđenje lekaru valjevske bolnice. Ovaj pedijatar je 2014. godine, koji je optužen za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, osuđen na minimalnu kaznu zatvora od godinu dana. Međutim, presudu suda u Valjevu je poništio Apelacioni sud, ne zbog visine kazne, već zbog „povrede prava na odbranu okrivljenog“, pa je naloženo novo suđenje, koje je počelo danas.

Osnovni sud u Valjevu

Otac preminule devojčice Saša Jovanović je ranije rekao da će na novom ročištu sud imati potpuno novo veštačenje Sudsko-medicinskog odbora iz Novog Sada, koje lekara oslobađa krivce i koje je suprotno od mišljenja veštaka iz Beograda, čiji je stav bio da je u ovom slučaju došlo do lekarske greške.

“Radi se o veštačenju Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta iz Novog Sada koji svoj zaključak daje u bukvalno dve rečenice: „Teodora Jovanović je preminula usled akutnog vulvulusa creva, posledične nekroze i gangrene creva. Komisija SMO smatra da nije bilo propusta od strane pedijatra, a imajući u vidu da je klinička slika akutnog vulvulusa kod Teodore bila atipična“. Ovo veštačenje pobija prvobitni nalaz veštaka Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta iz Beograda, po kojem optuženi lekar nije prepoznao teško oboljenje i nije primenio odgovarajuću dijagnostiku, što je moglo sprečiti izumiranje creva i samotrovanje organizma”, rekao je ranije Jovanović.

Saša Jovanović

Teodorin otac je rekao da je šokiran činjenicom što se sa mišljenjem veštaka iz Novog Sada složio i novi Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

“Prethodnom sastavu Sudsko-medicinskog odbora iz Beograda, po čijem mišljenju je postojala nedvosmislena odgovornost lekara, je u međuvremenu istekao mandat. Imam utisak da su samo čekali da starom SMO iz Beograda istekne mandat i da se u „priču“ uvedu veštaci iz Novog Sada čiji je nalaz u korist optuženog. Slučaj mog deteta nije usamljen u ovoj zemlji i jednostavno nije logično da su u svakoj od tih tragedija roditelji dece, preminule zbog nečije greške ili nemara, u zabludi, a lekari bezgrešni. Ni sam ne tvrdim da bi moja ćerka ostala živa i da je urađena sva dijagnostika, ali bi mogućnost da preživi bila veća. Ovako, ona nije imala šansu jer ništa nije ni pokušano, a po novom veštačenju ispada da za to niko nije odgovoran”, rekao je Jovanović.

Optužnica valjevskog pedijatra tereti da je, prilikom prijema na dečje odeljenje Teodore Jovanović, „nesavesno postupio i time prouzrokovao pogoršanje njenog stanja, tako što sem fizikalnog pregleda nije sproveo nijednu drugu dijagnostičku proceduru, iako je imao u vidu kliničku sliku deteta koje primljeno malaksalo, sa bolovima u trbuhu i povraćanjem“. U izveštaju sudskih veštaka Medicinskog fakulteta, kojima je istekao mandat, je navedeno da dr Ranković nije prepoznao teško oboljenje, niti primenio odgovarajuću dijagnostiku prema pravilima medicinske nauke, što je dovelo do pogoršanja stanja deteta.

Valjevska bolnica

 

Teodora Jovanović je umrla 30. septembra 2009. godine u valjevskoj bolnici. Te noći ju je pregledao pedijatar dr Vladimir Ranković zbog bolova u stomaku i vratio je kući, uz reči da je u pitanju „viruščić“, a pri tome nije uradio nikakve analize krvi i urina. Posle nekoliko sati roditelji su devojčicu ponovo doveli u bolnicu, gde je umrla posle nekoliko sati zbog zavezivanja creva. Nakon Teodorine smrti nijedno dete u Valjevu, koje se tokom noći javilo na pedijatriju zbog bolova u stomaku ili povraćanja, više nije vraćeno kući, već je zadržano na odeljenju bar do sledećeg jutra.

 

 

4 komentara na “Suđenje pedijatru optuženom za smrt devojčice bez prisustva novinara

 1. Sudija stidi se , zasto da se krije od javnosti.Sudija da li je to tvoje unuce ili dete kako bi bilo iSeti se sudija i uzmi malo papire kako je taj doktor bezao od odgovornosti cak i izmisljao da je tada nestalo struje sto je bila ne istina.Onda o cemu da pricamo dalje.Sve to mora da bude upoznato i izadje u javnost.Sudija sram te bilo i gde ce ti dusa.

  4

  5
  1. Prvo se bar delimično informiši, pre nego što kreneš da lupaš po tastaturi. Sudjenje nije održano, već je odloženo, tako da novinari niti bilko ko drugi nisu imali šta da vide. Izgleda da ipak treba ti da se stidiš !

   3

   3
  2. Nema daj dusu,taj Pavlovic je kamiondzija u prvosudju,naj korumpiraniji sudija sa naj vise neresenih slicajeva tj “NAJPODOBNIJI”.

   3

   2
 2. Naravno da bezi od odgovornosti i njegov brat novinar zato i skace da brani neke tipove u Skupstini jer tim treba brata braniti.Poznat je ovaj Dr Rankovic po nadmenosti i niko ne sme da ga probudi kada je na poslu on nije za rad sa decom definitivno .Bezi ko ovaj DR Slobodan Gvozdenovic.Moze da bezi od zemaljskog suda ovaj gore ne prasta.

  2

  3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *