nedelja, 21. jula 2024.

UNS: Sud u Valjevu da omogući izveštavanje novinarima

Objavljeno: 9. februara 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što novinarima u Valjevu nije bilo omogućeno da prisustvuju glavnom pretresu u postupku koji se pred Osnovnim sudom u ovom gradu vodi protiv dr Vladimira Rankovića, lekara specijaliste pedijatrije, okrivljenog za teško delo protiv zdravlja ljudi, saopštio je UNS. Novinaru lista „Napred“ i dopisniku „Politike” iz Valjeva Slobodanu Ćiriću, kao i dopisniku „Blica” Predragu Vujancu nije dozvoljeno da prisustvuju suđenju, bez posebnog obrazloženja sudije Dragana Pavlovića.

„Ovaj postupak, koliko mi je poznato, nije proglašen zatvorenim za javnost, a u sudnici je bilo dovoljno mesta da bi i novinari mogli da se smeste i prate suđenje“, rekao je za UNS Slobodan Ćirić.

Predsednica Osnovnog suda u Valjevu Branka Marković UNS-u je rekla da je javnost rada suda garantovana i da će sledeći put ovaj sud obezbediti uslove za rad novinara. „Razgovarala sam sa kolegom Pavlovićem o tome. Rekao mi je da nije bilo mesta za novinare i da će sledeći put obezbediti veću sudnicu. Novinari imaju pravo da prisustvuju suđenju. Treba uvek poštovati procedure, šta god ko mislio o radu novinara“, rekla je predsednica valjevskog suda.

UNS podseća da na sajtu Osnovnog suda u Valjevu, u odeljku „Javnost rada“ stoji da su „predsednik suda, sudije i sudsko osoblje dužni da obezbede potrebne uslove za javnost rada suda i odgovarajući pristup medijima u pogledu aktuelnih informacija i postupaka koji se vode u sudu”, kao i da „javnost sudskog postupka podrazumeva pravo svih punoletnih građana da prisustvuju procesnim radnjama koje se preduzimaju u sudskom postupku i njihovo pravo da budu informisani o toku i rezultatu sudskog postupka, izuzev kada je u pojedinim fazama ili pojedinim vrstama sudskih postupaka javnost zakonom isključena“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *