utorak, 28. maja 2024.

Šumski požar na obroncima Maljena i Suvobora

Objavljeno: 1. avgusta 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Šumski požar i dalje bukti u podnožju Maljena i Suvobora, u reonu sela Planinica kod Mionice.

Trenutno gori nisko rastinje, a situaciju pogoršava i vetar koji je raspiruje. Za sada, srećom, požar nije zahvatio obližnji kompleks četinarskih šuma „Maljen 1“.

“Vatra se pojavila još u ponedeljak posle podne, na prilično nepristupačnom terenu, ali su vatrogasci uspeli da požar „preseku“ da se ne proširi na četinare. Međutim, jutros je dunuo nešto jači vetar koji je ponovo razbuktao plamen. Duva, praktično, uz planinu tako da iako je na nekih pola kilometara od najbližih kuća u donjem delu sela, one nisu ugrožene”, kaže „Blic“ Zoran Uskoković iz Planinice.

Kako saznajemo, u gašenju požara učestvuje skoro 30 vatrogasaca spasilaca sa šest vozila iz Valjeva, Mionice i Ljiga, a pomoć im pružaju i radnici Šumskog gazdinstva „Boranja” koje upravlja državnim šumama na ovom pdoručju, sa još 35 ljudi i šest vozila, kao i ljudstvo lokalnog komunalnog preduzeća iz Mionice.

Osnovni zadatak vatrogasaca sada jeste da spreče da se vatra proširi na četinarsku šumu što bi pri ovakvoj vrućini uz vetar, kako se strahuje, požar razbuktao do samih Divčibara na Maljenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *