nedelja, 21. jula 2024.

Susreti flautista “Tahir Kulenović”.

Objavljeno: 23. februara 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Večeras u 20 časova u valjevskoj muzičkoj školi će koncertom jedinstvenog  mađarskog ansambla od 25 muzičara  “Musica Antiqua” biti  otvoreni jubilarni  20. Međunarodni susreti flautista – Tahir Kulenović”. Ove godine festival okuplja 127 takmičara iz Srbije, Slovenije, Poljske, Madjarske ,Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji će do nedelje, ujediniti sve osobenosti svojih škola i svojih zemalja u zvuku flaute.

Pored svečanog otvaranja, koje će ove godine kreirati umetnici iz Mađarske, izvođenjem muzike baroka na autentičnim instrumentima iz 15. i 16. veka, u nedelju, 25. februara od 20.30 časova,  valjevsku publiku očekuje nastup jednog od najvećih evropskih flautista, umetnika iz Francuske,  Vensana Luke i srpske pijanistkinje Natalije Mladenović, kojim će susreti biti i zvanično  zaokruženi.

I ove godine, generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo ali i brojni sponzori.  Zahvaljujući muzičkoj kući “Flav atelje” iz Slovenije, najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade, a apsolutnog pobednika i novčana nagrada, koju obezbeđuje porodica Kulenović.

Ovaj festival je pokrenut 1999. godine, inicijativom profesora Kulenovića, jednog od najistaknutijih flautista i muzičkih pedagoga nekadašnje Jugoslavije. Prvi je valjevski festival posvećen umetničkoj muzici i prvo takmičenje  najvećih mladih talenata na flauti u Srbiji. Od samog početka,  organizatori festivala  su Muzička “Živorad Grbić” i  Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *