sreda, 24. jula 2024.

Svaki dan zagađen vazduh prošle sedmice

Objavljeno: 29. decembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U protekloj sedmici svaki dan vazduh u Valjevu je bio zagađen. Najviša koncentracija PM10 suspendovanih čestica za proteklu nedelju zabeležena je u četvrtak u 17 časova i iznosila 420.31 mikrograma po kubnom metru, saopštava “Lokalni odgovor”.

Kako se navodi u novom nedeljnom izveštaju o aerozagađenju u našem gradu, suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana u isto vreme što je iznosilo 370.99 mikrograma po kubnom metru.

“Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U utorak, sredu i četvrtak kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike. Smanjenje aeroazagađenja u Valjevu je prioritet lokalnih vlasti. Ali se to ne vidi u budžetu za 2021. godinu”, saopštava “Lokalni odgovor”.

Izveštaji o aerozagađenju, kako podsećaju, su dokument koji je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva, a mamera je da se na taj način poboljša obaveštavanje građana i građanki Valjeva o aerozagađenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *