subota, 20. jula 2024.

Svanuće: Borba protiv aerozagađenja mora da bude prioritet nove vlasti

Objavljeno: 8. maja 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Ujedinjeno Valjevo može
Foto: Ujedinjeno Valjevo može

VALJEVO- Lista SVANUĆE – UJEDINjENO VALjEVO MOŽE predstavila je rešenja za pojedine oblasti koje su veoma važne za funkcionisanje jednog grada, a njihova poruka je da borba protiv aerozagađenja mora da bude prioritet nove vlasti.

Kandidat za gradonačelnika Igor Manić je rekao da oni žele da Valjevo bude grad zdravih ljudi i prostor očuvane i zdrave životne sredine koja omogućava zdrav život ove i svih budućih generacija.

„Znamo da je broj dana sa povišenim koncentracijama štetnih čestica u vazduhu Valjevo čini gotovo opasnim mestom za život. Naš život. Zato borba protiv aerozagađenja mora da bude prioritet broj jedan nove gradske vlasti. Znamo i da Ministarstvo za zaštitu životne sredine i dalje nije dalo saglasnost na dokument  Plana kvaliteta vazduha 2022 – 2027 koji već u startu kasni sa primenom skoro 3 godine. Zato ćemo kao nova gradska vlast izvršiti javni pritisak na Ministarstvo za zaštitu životne sredine da da se što pre izjasni o predatom im dokumentu. U kontrolu primene aktivnosti iz ovog plana ćemo uključiti sve zainteresovane strane i redovno ćemo izveštavati javnost o sprovedenim aktivnostima iz tog plana“, rekao je Manić.

Pored toga, kako navode, s obzirom na to da kapaciteti Gradske toplane nisu ni blizu iskorišćeni, stimulisali bi priključenje individualnih kuća na toplanu, tako što će ukinuti plaćanje priključaka na sistem daljinskog grejanja.

„Iako se dolazak gasa  najavljuje već godinama, vidimo da se ništa ne čini na pripremi neophodne gasne infrastrukture kako bi se na gas priključile individualne kuće i zgrade u Valjevu.  Zato ćemo kao nova vlast odmah krenuti u izradu plana gasifikacije i izgradnju gasne mreže u Valjevu kako bi se što pre počelo sa korišćenjem gasa kao energenta“, naveo je Manić.

IZBORI 2024.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *