sreda, 17. aprila 2024.

Sve više napada pasa lutalica na stada

Objavljeno: 28. decembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U domaćinstvu Trifuna Mitrovića u Valjevskoj Loznici, psi litalice su od 40 grla koliko je brojalo njegovo stado, raskomadali 20 odraslih ovaca i sedam jagnjadi, dok je osam grla povređeno.

“Sve su to bile prvoklasne ovce, stare godinu-dve dana, težine 70 do 90 kilograma, i za par dana su trebale da počnu da se jagnje i od njih 20 bi imao najmanje 30 jagnjadi. Šteta sigurno prelazi 5.000 evra jer su ovce bile umatičene. Imao sam 15 grla, a da bi mogao da dobijam subvencije širio sam stado. Mučio sam se i radio i šta mi sad vredi. Iduće godine neću imati ništa, ni ovaca, ni jagnjadi, niti subvencija, ne znam šta da radim, a od toga živim”, očajan je Mitrović.

U valjevskim selima skoro da nema domaćinstva, koje se bavi ovčarskom proizvodnjom, a da nije pretrpelo štetu zbog napada napuštenih pasa. Veterinari kažu da su štete daleko veće od zvaničnih, jer mnogi vlasnici ovaca i neprijavljuju napade, a procenjuje se da se svakoga dana dogodi i po nekoliko  izdvojenih napada na ovce.

“Bar jednom mesečno neko od odgajivača pozove da prijavi da su im psi napali ovce. U reonu koji pokrivamo to su sela na potezu od Pričevića do Osladića i Donje Kamenice, kao i Beomužević, Bukovica, Stapar,  gde ima dosta šume i gde psi verovatno mogu da odvuku ovce. Na terenu zatičemo povređene ili uginule, raskomadane ovce i u zavisnosti od veličine stada i broja pasa to najčešće bude od jednog do četiri grla”,  kaže  doktor veterine Ivana Damnjanović iz veterinarske ambulante “Dival”.

2 komentara na “Sve više napada pasa lutalica na stada

 1. Neko treba zbrinuti te pse i skloniti ih sa ulica u azile i slično. Normalno je da napadaju druge životinje jer je to u njihovoj prirodi.

  0

  0
  1. Nekad je Vidrak brinuo da nema single pas lutalica ali od 5 Octobra jedan lezi pred va postom po jedan u svakom Sindjelica soliteru 5 komada kod fast food kioska kod sata u Knez milosevoj karadjordjeva panticeva imaju svoje kerove bivsi sedim jul svoje a Radjevo selo grabovica I ostali nek ih bog cuva!

   0

   0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *