subota, 20. jula 2024.

Svečana akademija u znak sećanja na Žarka Milanovića

Objavljeno: 19. novembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- U Mionici je održana svečana akademija posvećenoj jednom od najpoznatijih srpskih violinista Žarku Milanoviću, rođenom Mioničaninu, dugogodišnjem šefu Narodnog orkestra Radio Beograda.

Najtalentovaniji đaci Osnovne muzičke škole u Mionici Neda Marković, učenica drugog razreda i Luka Pavlović, učenik četvrtog razreda, su dobili nove violine, koje su poklon opštine Mionica.

Nagrađeni učenik Luka Pavlović

„Opština Mionica čuva sećanje na svoje sugrađane. Prošle godine smo prvi put organizovali svečanu akademiju u čast Žarka Milanovića, a ove godine smo to i nastavili. U obavezi smo da negujemo prave vrednosti. Opština brine o mladim i talentovanim naraštajima. Želim da čestitam polaznicima muzičke škole izdvojenog odeljenja u Mionici na nagradama i uloženom trudu. Verujem da će Neda i Luka biti uspešni i da će na novim violinama stvarati muziku u kojoj ćemo svi uživati, a možda i jednog dana postati rukovodioci orkestra po uzoru na Milanovića“, rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Na svečanoj akademiji nastupila su etno grupa „Miona“ iz Mionice i gudački orkestar muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva.

Nagrađena učenica Neda Marković

U želji da u svim oblastima afirmiše znamenite sugrađane i pretke, opština Mionica i Kulturni centar su prošle godine ustanovili svečanu akademiju posvećenu Žarku Milanoviću.

Milanović rođen je 1920. godine u Mionici u učiteljskoj porodici. Zbog potrebe službe, sele se u Skoplje, gde ostaju do 1929. godine, a potom trajno prelaze u Beograd. Na njegovu inicijativu osnovan je Omladinski narodni orkestar u produkciju Radio Televizije Srbije. Žarko je iz anonimnosti izveo mnoge pevače i instrumentaliste, a sa svojim orkestrom sudelovao je u velikom broju pozorišnih predstava sa scenskom muzikom u Narodnom pozorištu u Beogradu. Neki od njih su i Glišićeva „Podvala“, „Koštana“, „Ivkova Slava“ i mnogi drugi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *