ponedeljak, 24. juna 2024.

Svečanom akademijom obeležena dva jubileja

Objavljeno: 5. decembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Svečanom akademijom u velikoj sali Kulturnog centra u Mionici su obeležena dva jubileja, stogodišnjica pobede u Velikom ratu i tri decenije od otkrivanja spomenika vojvodi Živojinu Mišiću. Na svečanoj akademiji nastupio je glumca Narodnog pozorišta u Beogradu Mioničanin Zorana Ćosića, koji je izveo monolog vojvode Mišića. Potom su nastupili valjevski glumac Ljubivoje Marković u ulozi Nikole Pašića, kao i Katarina Vićentijević i Branko Antonića kao Lujza Mišić i seljak Joviša koji su odigrali odlomak iz drame “Mišići“, dok je stihove pesme “Stojte galije carske“ govorila glumica Marijana Andrić.

Branko Antonić i Katarina Vićentijević

Predsednik opštine Mionica Boban Janković obratio se brojnim gostima i sugrađanima u prepunoj sali Kulturnog centra Mionica.

„Mionica danas odaje počast borcima za slobodu srpskog naroda. Odaje počast onima čija je krv pala za slobodu srpske zemlje i svima onima čija je neutešna suza zalila ovo tlo. U najtragičnijem sukobu svetskih sila mala balkanska Srbija je imala neočekivano veliku ulogu, ali i velike žrtve i stradanja. Taj deo naše prošlosti ne smemo zaboraviti i zato smo večeras ovde. Narod koji nema svoju istoriju i narod koji ne poštuje svoju prošlost, nema ni svoju budućnost. Srbija ima sa čim da se ponosi, Srbija je uvek pobeđivala i pobeđivaće u budućnosti“, rekao je Janković.

Boban Janaković

U muzičko scenskom programu nastupili su Marko Tomić, hor Centra za negovanje kulturne tradicije “Abrašević“ iz Valjeva u pratnji mališana iz Predškolske ustanove „Neven“ i Osnovne škole „Milan Rakić“, kao i orkestar i folklorni ansambla “Abraševića“.

Marko Tomić

Prisutni su bili u prilici da pogledaju i deo iz direktnog prenosa otkrivanja spomenika vojvodi Živojinu Mišiću u Mionici, koji je postavljen pre tri decenije. Spomenik slavnom vojvodi koji danas krasi Mionicu je rad akademskog vajara Ota Jovana Loga, a otkriven je 1. decembra 1988. godine u prisustvu preživelih solunskih ratnika i više hiljada Mišićevih Kolubaraca, kao i brojnih gostiju iz javnog života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *