nedelja, 21. aprila 2024.

Tasovac otvorio izložbu u Narodnom muzeju

Objavljeno: 2. aprila 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Narodnom muzeju danas je otvorena izložba „Valjevo 1914-1915. godine – grad bolnica”. Izložbu je otvorio ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac. “ Priča o valjevskoj bolnici nije samo jedan od događaja iz velikog rata. Ovo je tokom rata važna moralna vertikala između naše prošlosti i budućnosti”, rekao je ministar Tasovac na svečanosti koja je održana u Narodnom muzeju.

Izložba je pripremana oko godinu dana, a posvećena svim žrtvama, kao i svima koji su pomogli da se epidemija pegavog tifusa pobedi, rekao je direktor Narodnog muzeja Vladimir Krivošejev. Autorka izložbe Dragana Lazarević Ilić kaže da je na osnovu dokumentacije i arhivske građe locirano 29 objekata koji su bili u funkciji valjevske bolnice krajem 1914. i početkom 1915. godine.

„Dnevno je u Valjevu umiralo i do 150 vojnika i civila, dok je prema raspoloživim podacima za vreme epidemije pegavog tifusa u Valjevskom kraju stradalo oko 3.500 vojnika i preko 4.000 civila, kao i veliki broj austrougarskih zarobljenika”, kaže autorka izložbe.

Pored fotografija iz perioda epidemije, na kojima su i objekti u kojima je bila valjevska bolnica, izložena je i arhivska građa, lekarska oprema, hirurški materijal iz tog perioda. Valjevci imaju jedinstvenu priliku da vide sliku Nadežde Petrović, dobrovoljne bolničarke koja je umrla u Valjevu 1915. godine. „Originalna verzija slike, koja je pozajmljena iz Muzeja savremene umetnosti, biće izložena narednih 20 dana, a nakon toga na njeno mesto dolazi reprodukcija”, kažu u Narodnom muzeju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *